Cu mintea la… SF

Science fiction-ul este bun pentru neuroni

Povestiri SF


Blogosfera SF&F 16


Povestiri-SFHmm, prima recenzie din 2018 este identică cu ultima din 2017. Mai concret, vorbim despre o culegere de povestiri. Recunosc, nu ştiu dacă sunt debutanţi sau nu, singura informaţie pe care volumul o oferă este faptul că aceste povestiri au fost declarate câştigătoare în urma unui concurs organizat de Editura Berg. Eu nu am citit nimic scris de aceşti autori până acum. Ca de obicei, o să spun câteva cuvinte despre fiecare povestire în parte. O să fac totuşi şi ceva care nu am făcut până acum, o să menţionez şi ceva din subiectul povestirii. Am simţit nevoia să fac asta deoarece…. o să înţelegeţi de ce.

„Decantorul de amintiri” de Livia Furia povesteşte cum doi fraţi descoperă o invenţie a bunicului lor, care, evident, se referă la amintiri. Ca stil, este OK. Este chiar vioi. Însă povestirea în sine pare neterminată. Aflăm împreună cu protagoniştii ce face maşina şi o singură propoziţie la sfârşit ne spune că au pornit o afacere. Şi atât. Eu aş fi vrut să aflu cum au ajuns amintirile în posesia bunicului şi ce înseamnă ele.

După ce am terminat de citit „Al treilea solstiţiu” de Sandra Coroian m-am gândit că este extrem de confuză. Nu am înţeles cine sunt Legiunea Seyah. Cine este Ilan şi ce se presupune că a fost misiunea lui. Iar dialogul dintre Ayal si Nymb… halucinant. Din experienţa mea, oamenii nu conversează aşa. Povestirea este atât de confunză că am uitat aproape imediat despre ce este vorba a trebuit să o recitesc să îmi reamintesc. Iar confuzia şi impresia de idei însăilate în grabă s-a păstrat şi la a doua lectură.

„5000. Echipa Resitance” de Iulia Volintiru are o idee mai bine conturată, despre o echipă de supersoldaţi care se confruntă cu o dilemă. Nu este ceva 100% original, dar este scrisă relativ bine. Personajele principale sunt însă doar schiţate şi finalul nu este convingător pentru că nu se justifică cu ceea ce afli despre aceşti soldaţi. Refăcută, cu motivaţii mai bine conturate, poate ar fi OK.

Despre „Soţ şi soţie” scrisă de Allex Truşcă am impresii împărţite. Pe de o parte are un fir narativ clar. Pe de altă poarte, totul pare pe repede înainte, cu pasaje întregi de explicaţii. Lumea descrisă este complexă care ar fi necesitat o abordare care să o contureze mai natural. Iar asta ar fi presupus ca povestirea să fie mai lungă. Din punct de vedere estetic este un pic cam teatrală, dar nu în aşa măsură încât să fie supărător.

Prima jumătate din „Salis” de Zia Tyvis este interesantă. Sistemul de caste descris este un clişeu dar nu m-a derajat foarte tare. Eu chiar eram curioasă să aflu mai multe despre Mida. Şi apoi vine a doua jumătate, cu idei fantastice şi metafizice plus un deus ex machina în forma lui Nohue care au anulat, pentru mine, tot ce se construise până atunci. Este o povestire cu potenţial, dar cu prea multe viraje bruşte care o fac să nu fie solidă.

„Nex – Star Daughter” de Aura-Raluca Bărboi nu este, din punctul meu de vedere, un text ce poate fi clasificat ca povestire. Seamănă mai degrabă cu o schiţă a scris-o cineva ca să nu uite ideea care i-a venit acum câteva minute. Am citit-o de două ori şi tot nu am înţeles ce vrea să transmită. Sunt trei pagini cu un amalgam de fraze care nu se leagă decât vag între ele şi care au o mulţime de „…” între ele. Dacă aşa a fost concepută povestirea atunci eu clar nu sunt în publicul ţintă. Iar codurile de tip HTML inserate la fiecare 10-15 rânduri sunt cireaşa de pe acest tort de confuzie şi incoerenţă.

Per ansamblu nu a fost o experienţă plăcută să citesc acest volum. Părerea mea despre aceste povestiri este că ar fi trebuit rafinate mai mult înainte să fie publicate. Unele au premise care ar fi susţinut texte mai lungi şi elaborate. Aş fi vrut să am mai multe lucruri bune de spus dar, din păcate, nu este cazul.

Verdict: Dislike.

Categorie: Povestiri

Experienţa mea personală: Un ansamblu de texte „necoapte” care mi-au căzut greu.

Blogosfera SF&F – ediția 16

Dacă vreți să aflați cum văd și alții ”Povestiri SF”, găsiți mai multe opinii pe:

Jurnalul unei cititoare

Assasin CG

Catharisis Writing

Iulia Albotă

Blogosfera SF&F este un proiect care face un lucru simplu: în a doua miercuri a fiecărei luni o să publicăm simultan recenziile noastre despre o carte din zona SF&F scrisă de un scriitor român. Membrii noi sunt bineveniți!

4 comments on “Povestiri SF

  1. Pingback: Stele și steluțe | Cu mintea la... SF

  2. Pingback: Blogosfera SF&F – Povestiri SF | Iulia Albota

  3. Pingback: Povestiri SF – Blogosfera SF&F | Catharsis Writing

  4. Pingback: Blogosfera SF&F: Povestiri SF (Berg) | Assassin CG

Leave a comment

Arhivă

Follow Cu mintea la… SF on WordPress.com