Cu mintea la… SF

Science fiction-ul este bun pentru neuroni

Povești din umbră


Blogosfera SF&F 15


Încă o permieră în Blogosferă: prima antologie. Șapte povestiri, cu șapte autori diferiți, dar care au avut o temă comună. Trebuie să recunosc, la nivel conceptual acest tip de antologie îmi place. Vezi cum interpretează fiecare aceiași idee. Ca să fie lucrurile clare încă de la început: da, îl cunosc pe Ștefan, unul dintre autori.

Acestea fiind spuse, să trecem direct la analiză. Nu vă așteptați la prea multe rânduri. Sunt povestiri destul de scurte și, cum eu nu descriu acțiunea, nu o să pot să umplu pagini întregi.

”Curaj la borcan”, de Teodora Anghel are un ușor aer de telenovelă. Cel puțin, așa am interpretat eu plot twist-ul de la sfârșit. Stilul de a scrie al Teodorei este ușor stângaci și nu are încă forța să transmită atmosfera doar în 3 propoziții. Sunt mici scăpări de perspectivă (se trece la persoana I la persoana III), care întodeauna sunt mai evidente în povestiri.

”Pădurea sufletelor uitate” de Alexandra Apețean este, din punctul meu de vedere, o reintrepretare, foarte puțin originală, a unor idei care circulă de multă vreme prin fantasy și urban fantasy. Este aceiași idee din ”Zei americani” de Neil Gaiman. Povestirea este scris corect din punctul de vedere al stilului, dar cam atât.

”Santinela” de Alexandru Balaci are la bază o idee care mi-a captat un pic interesul. Pornește de la un fenomen real, ceea ce mi-a plăcut. Însă personajul principal reușeste să facă tot ce trebuie să facă din prima încercare, ceea ce scade un pic din aerul de credibilitate al povestirii. Dar asta ține de gustul meu. Una peste alta, o lectură oarecum satisfăcătoare.

”Umbra vraciului” de Mădălina Căpraru este povestirea care pot spune că nu m-a atras cu absolut nimic. Jonglează prea rapid între locații și linii temporale, unele scene sunt descrise cu prea multe detalii, când o sugestie ar fi mers la fel de bine. Iar ideea în sine se vrea un fel de păpușă rusească dar seamănă mai mult cu o serie de cutii cu forme și culori diferite puse unele în altele. Iar finalul nu aduce nimic interesant.

”Captivii destinului” de Rebeca G. Cojocaru are un final pe care eu nu l-am înțeles. Nici la a doua sau la a treia lectură. Începe oarecum promițător dar… dar. Poate ar fi fost bine să fie mai lungă și finalul să fie mai bine dezvoltat. Din punct de vedere stilistic este scrisă corect.

”În umbra lui Anubis” de Ștefan D. Guță nu m-a ”prins” deloc. Egiptul antic este atât de mult prezent prin filme și cărți că nu prea ai ce să scrii original despre el. Și asta se datorează, în cazul meu, celor 10 sezoane (parcă atâtea au fost) din ”Stargate SG1”. Povestirea are ritm și la capitolul stil nu are prea multe scăpări. Deci 8 pentru execuție tehnică, 5 pentru restul.

”Cântecul umbrelor” de Diana Tujan a fost povestirea care mi-a reținut atenția un pic mai mult. Nu că ideea ar fi nouă, dar este bine pusă în scenă. Mi-ar fi plăcut un pic mai multe detalii legate de povestea fiecărui instrument. Pasajul de la început este foarte frugal din punctul ăsta de vedere.

O să închei cu două idei pe care le repet ori de câte ori am ocazia. Unu: respect enorm oamenii care au curajul să se apuce să scrie. Bravo lor și toate cele bune. Dar, dacă faci pasul ăsta trebuie să fii pregătit că nu tuturor o să le placă ce scrii. Doi: rândurile de mai sus cuprind o opinie subiectivă, care este modelată de gusturile mele personale. Asta nu ar trebui să vă împiedice să citiți și voi aceste povestiri, ca să vedeți dacă sunteți de aceiași părere.

Verdict: Se putea și mai bine.

Categorie: Mai mult fantasy.

Experiența mea personală: Aș fi vrut mai mult. Dar măcar este un început. Mă bucur că se publică autori români.

Blogosfera SF&F – ediția 15

Dacă vreți să aflați cum văd și alții ”Povești din umbră”, găsiți mai multe opinii pe:

Jurnalul unei cititoare

Assasin CG

Nantan Lupan

Iulia Albotă

Blogosfera SF&F este un proiect care face un lucru simplu: în a doua miercuri a fiecărei luni o să publicăm simultan recenziile noastre despre o carte din zona SF&F scrisă de un scriitor român. Membrii noi sunt bineveniți!

Advertisements

4 comments on “Povești din umbră

  1. Pingback: Stele și steluțe | Cu mintea la... SF

  2. Pingback: Diverse: Prima experiență cu recenzii | Catharsis Writing

  3. Pingback: Blogosfera SF&F: Povești din umbră | Assassin CG

  4. Pingback: Blogosfera SF&F: Povești din umbră | Iulia Albota

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Arhivă

Follow Cu mintea la… SF on WordPress.com
%d bloggers like this: