Cu mintea la… SF

Science fiction-ul este bun pentru neuroni

Nouă prinți din Amber – Roger Zelazny

Roger_Zelazny_1_Noua_printi_din_Amber”Nouă prinți din Amber”, primul volum din seria ”Chronicles of Amber”, a fost prima mea întâlnire cu Roger Zelanzy și a fost epică! Așa cum se cuvine, de altfel, pentru orice fantasy care se respectă. Cartea asta subțirică a avut mai mult impact decât m-aș fi așteptat. Are suspansul unui roman de spionaj, eleganță stilistică și imaginație cât cuprinde. Zelazny face ce știe el cel mai bine, adică pune la un loc elemente deja cunoscute, cu tehnologie și teorie științifică ca să scoată la lumină o povestire absolut captivantă.

De data asta, combinația câștigătoare este mitul lui Arthur și a cetății Avalon, combinat cu teoria universurilor paralele. Nu vezi cum se leagă, nu-i  așa? Ei, asta face diferența dintre un scriitor bun și unul foarte bun. Felul în care Zelanzy reușește să spună o poveste fascinantă și, în același timp, să îți servească și o porție de știință este absolut unic. Vreți să știti care este partea cea mai interesantă? Nici nu știi că vorbește despre știință, atât de lin este integrată în povestire. Dar după ce stati să te gândești puțin, începi să exclami în gând ”aha!” sau ”ooo!”.

Ideea de bază și universul pe care îl creează Zelanzy în ”Nouă prinți din Amber” este atât de fertil încât a mai scris încă 9 volume plasate în Amber și, dacă ar mai fi scris încă 10, le-aș fi citit pe toate cu plăcere. Chiar dacă toate nu au același personaj principal, te agață la fel de mult.

Vorbind doar despre ”Nouă prinți din Amber” recomand o viteză de citire cât mai mică :-). Este subțire cartea asta dar este plină-ochi de lucruri interesante și, uneori, mai puțin evidente. Eu citesc repede și mi-am dat seama, după ce am terminat-o, că mai trebuie să o citesc o dată. Ca să pot să savurez toate nuanțele și aluziile. Ajută foarte mult dacă sunteți cât de cât familiarizați cu mitologia regelui Arthur dar, chiar și fără aceste cunoștințe, o să vă placă. Este o poveste foarte frumoasă și interesantă. Da, mă repet, dar chiar nu am foarte multe sinonime pentru cuvântul ”interesant”. Credeți-mă, am căutat. Și refuz să folosesc ”atracțios” în orice context.

Am spus mai sus că are supansul unei unui roman de spionaj pentru că, cu 10 ani înainte de primul volum din seria ”Bourne”, Zelazny a pus pe hârtie o poveste care are același punct de pornire: amnezia. Și aceiași continuare: cum să scapi cu viață când trebuie să navighezi legat la ochi apele extrem de periculoase ale vieții tale anterioare. Nu-i așa că ați ciulit puțin urechile? Sigur, sunt puțin (mai mult, poate) părtinitoare, dar mi se pare că romanul lui Zelanzy este mai interesant.

Dacă am dreptate sau nu, veți putea ști numai după ce citiți cartea. Ceea ce, se înțelege, vă recomand să faceți. Să nu ocoliți nici cele 9 volume care îi urmează. Veți găsi cu siguranță multe lucruri care să vă gâdile plăcut neuronii în această serie, așa cum am găsit și eu.

Verdict: Trăiască imaginația!

Categorie: SF mereu verde

Experiența mea personală: Ei, asta este o poveste de adormit adulții absolut senzațională!

Leave a comment

Arhivă

Follow Cu mintea la… SF on WordPress.com