Cu mintea la… SF

Science fiction-ul este bun pentru neuroni

Un extraterestru în pijama – Alina Nour

Alina_Nour_Un_extraterestru_in_pijamaHaide, recunoașteți. Când ați citit titlul imediat v-ați gândit că sub nicio formă această carte are de a face cu SF-ul. Aveți dreptate, nu îți inspiră prea multă încredere. Te duce cu gândul mai mult la o parodie. Ei bine, nu este parodie. Este în schimb SF, scris în cheie comică. Da, SF-ul vine în toate formele și culorile. Inclusiv umoristic.

Am cumpărat ”Un extraterestru în pijama”, hăt, în 1991, când scriitorii români de SF erau cam singurii pe care îi citisem, împreună cu Jules Verne. Pe atunci cumpăram orice ce suna doar vag a SF și o carte cu ”extraterestru” în titlu se califica, chiar dacă partea cu pijamaua este un pic mai dubioasă. A fost însă o surpriză mai mult decât plăcută și o lectură mai mult decât relaxantă.

Alina Nour are talentul de a pune pe hârtie povești absurde cu un ton serios și măsurat, ca și cum ar povesti o teorie științifică. Contrastul acesta este unul din punctele forte ale cărții. Un altul ar fi felul în care construiește personaje colorate și la fel de pline de surprize ca felul în care se desfășoară acțiunea. Un mic sfat: când citiți aeastă carte nu încercați să ghiciți ce se întâmplă în continuare. Pentru că nu veți reuși.

Așa că este absolut inutil și chiar dăunător să încerc să povestesc ce se întamplă. Trebuie să o citiți voi și să vedeți cu ochii voștri. Toate povestea complexă în care este implicat personajul principal este un caleidoscop fantastic și fantasmagoric, care te face să te miri, să râzi sau să cazi pe gânduri pe parcursul unui singur capitol. Dar cel mai mult, zâmbești. Este imposibil să nu fii amuzat de tot ce se întamplă, de felul în care personajele se iau prea mult în serios în timp ce este clar că autoarea nu se ia deloc în serios.

Puteți să spuneți orice despre această carte – nu mă aștept să placă tuturor – dar un singur lucru este clar ca lumina zilei: este plină de imaginație, de personaje haioase și de acțiune cât 3 blockbustere hollywood-iene.

Dacă nu ați citit până acum o carte de SF scrisă cu umor, ”Un extraterestru în pijama” este un loc bun de pornire. Mai ales că este scrisă de o vorbitoare de limba română așa nu veți găsi încrengăturile ciudate care apare unori în frazele unui roman care este tradus din altă limbă.

Verdict: Excelentă dacă vrei să râzi puțin

Categorie: Pentru cunoscători și nu numai

Experiența mea personală: Chiar nu știam că becurile pot fi un element esențial într-o poveste. Îmi place!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 6 October 2015 by in Pentru cunoscători and tagged , , .

Arhivă

Follow Cu mintea la… SF on WordPress.com
%d bloggers like this: