Cu mintea la… SF

Science fiction-ul este bun pentru neuroni

Câinii diavolului – Cătălina Fometici


Blogosfera SF&F 9


Cartea asta a fost o surpriză pentru mine. Nu știam nimic despre Cătălina Fometici înainte să o citesc, dar chiar nimic. Așadar, această primă întâlnire a fost complet lipsită de influențe, de oricare ar fi ele. Și când te gândești că aproape nu am reușit să o citesc.

Prima impresie: mi-a plăcut stilul de a scrie al Cătălinei Fometici. Este lin și ușor de urmărit. Am terminat-o de citit în câteva ore. Recunosc, nu este nici foarte groasă, dar chiar și așa felul în care sunt construite frazele o face mult mai ușor de parcurs.

A doua impresie: hmm, sunt povestiri. Hmm, sunt povestiri care se leagă prin idei și/sau personaje. Deci, teoretic, ar putea fi considerat un roman. Surprizele de orice tip, bine executate, sunt întodeauna un plus, cel puțin în ceea ce mă privește. Avem un punct de plecare (sau origin story) și o continuare, care mi-a plăcut chiar mai mult. Interesant.

A treia impresie: Franța. Mușchetari. Ceva supernatural. O rețetă care sună bine. Are doza potrivită de context istoric și accente care mie mi-au ”sunat” ca fiind veritabile. Sau cel puțin, veritabile din punctul de vedere al cuiva care a devorat romanele lui Dumas și Feval pe la 7-8 ani și nu prea s-a mai apropiat de ele de atunci.

Deja trei puncte în coloana de plusuri. La care se adaugă un personaj – Alix de St. Camille – care mi s-a părut foarte interesant și aș mai citi povestiri daca sunt centrate în jurul ei. Una peste alta, nu am prea multe plângeri în privința ”Câinii diavolului”. Da, este puțin clișeic, persoaneje nu sunt aprofundate dar este distractiv. Nu te solicită cu idei profunde despre originea binelui și răului, îți prezintă doar o acțiune, care se înșiră logic și cu o doză potrivită de suspans.

O idee simplă, bine executată și cu un aer de je ne se quoi care te ține captivat. Nu pot spune mai multe fără să intru în detaliile poveștii, ceea ce nu fac.Prin urmare, dacă vreți să citiți ceva bine scris, fluid atât din punct de vedere stilistic cât și al acțiunii ”Câinii diavolului” este o carte potrivită. Încercați-o, sunt sigură că o să vă placă.

Verdict: Like!

Categorie: Debut promițător.

Experiența mea personală: Distractivă. Uneori nu este nevoie de mai mult.

Blogosfera SF&F – ediția 9
Dacă vreți să aflați cum văd și alții ”Câinii diavolului”, găsiți mai multe opinii pe:

Jurnalul unei cititoare
Nantan Lupan
Catharsis Writing
Iulia Albotă

Blogosfera SF&F este un proiect care face un lucru simplu: în a doua miercuri a fiecărei luni o să publicăm simultan recenziile noastre despre o carte din zona SF&F, scrisă de un scriitor român. Membrii noi sunt bineveniți!

Luna următoare o să discutăm despre volumul ”Cine doarme și visează”, scris de Cezarina Anghilac.

3 comments on “Câinii diavolului – Cătălina Fometici

  1. Pingback: Stele și steluțe | Cu mintea la... SF

  2. Pingback: Blogosfera SF&F: Câinii diavolului – Cătălina Fometici | Iulia Albota

  3. Pingback: Blogosfera SF&F: Câinii diavolului de Cătălina Fometici | Catharsis Writing

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Arhivă

Follow Cu mintea la… SF on WordPress.com
%d bloggers like this: