Cu mintea la… SF

Science fiction-ul este bun pentru neuroni

Războiul legendelor. Regele Fugar – Silviu Urdea


Blogosfera SF&F


Cartea asta are pe coperta patru următorul text: ”Cea mai bună formulă a unei cărți fantasy este, după cum deja am învățat de la maeștri ca Tolkien sau George R.R. Martin, menținerea unui suspans nebun. Ori aici găsim tocmai asta. Va reuși Amon să mențină Pergamentele în siguranță? [] Întrebări care pe măsură ce citești te rod și nu te lasă în pace. Răspunsurile nu sunt mai niciodată cele așteptate, dar sunt atât de evidente. Bine ați venit în Ținuturile de Veci, unde nu există certitudini, ci doar fantezie.„ O promisiune mare, nu credeți? Presărată și cu ceva nume celebre.

Recunosc, eu nu am citit coperta respectivă decât după ce trecusem prin aproximativ 50 de pagini și m-am gândit imediat că este puțin cam bombastică, având în vedere conținutul. Pentru că mie nu mi-a păsat de soarta niciunui personaj din această carte. Nu pot să spun cu exactitate motivul pentru care nu mi-a plăcut această carte. A fost o combinație de mai multe elemente, așa că o să încerc să le explic.

Primul a fost stilul lui Silviu Urdea. Toată cartea este plină de epitete și descrieri care mi-e mi-au zgâriat neuronii. Chiar din prima pagină. Sunt puse unele lângă altele cuvinte care pur și simplu descriu concepte sau caracteristici care nu se potrivesc unele cu altele. Ai impresia că toate personajele și peisajele sunt făcute din muchii ascuțite, asamblate la întâmplare din ceea ce se afla la îndemână, sau ce i-a venit prima dată în minte autorului. Impresia este adâncită și de mixul de cuvinte arhaice și neologisme presărate prin toate paginile.

Cred că este cazul să dau măcar un exemplu, ca să înțelegeți. În pagina 192, un personaj numit Nil, este caracterizat ca având o ”mutră de inocent blond”. Apoi în pagina 193, despre același personaj citești ”Briza caldă îi flutura lin pe la urechi, dezvelindu-i o parte din chipul diabolic.” Eu nu cred că poți să fii în același timp inocent și diabolic. Poate, dacă descrierile respective erau făcute de persoane care avuseseră experiențe diferite cu Nil, atunci ar fi avut sens. Dar sunt doar cuvintele autorului, care povestește acțiunile personajului.

Al doilea au fost decrierile și scenele inutile. Unele dintre elementele ale florei și faunei sunt uneori descrise cu o abundență de epitete, aproape redundante. Iar unele dintre scene nu își au rostul, din punctul meu de vedere. Nu aduc nimic important firului narativ, nu adaugă suspans și uneori am avut impresia au fost puse doar pentru ”impresie artistică” (în special scenele de sex).

Al treilea motiv este povestea în sine. Partea cu pergamentele magice care sunt râvnite de împăratul rău și păzite de împăratul bun are o rezolvare logică imediată: un pic de foc. Dacă toate profețiile legate de acestea sunt sumbre, atunci cel mai bine le distrugi când sunt pe cale să cadă în mâinile nepotrivite, nu? La un moment dat un personaj pune în discuție această soluție iar răspunsul a fost pentru mine total nesatisfăcător.

Una peste alta, nu pot să spun că am găsit elemente care să compeseze cât de cât neajusurile despre care am vorbit mai sus. Mi-a luat mai bine de două săptămâni să o citesc, deoarece lectura nu a fost o experiență plăcută. A trebuit să mă conving să continui, de fiecare dată când reîncepeam să citesc. Aș vrea să spun ceva pozitiv, dar chiar nu pot să găsesc ceva autentic. Dar chiar dacă nu a fost pe gustul meu, asta nu înseamnă că altcuiva nu o să îi placă.

Verdict: Dislike.

Categorie: Se putea mai bine. Mult mai bine.

Experința mea personală: Se poate face ușor o paralelă cu lecturile obligatorii de la școală.

Dacă vreți să aflați cum văd și alții ”Războiul legendelor”, găsiți mai multe opinii pe:

Jurnalul unei cititoare

Assasin CG

3 comments on “Războiul legendelor. Regele Fugar – Silviu Urdea

  1. Pingback: Blogosfera SF&F: Silviu Urdea – Războiul legendelor. Cartea întâi: Regele fugar | Assassin CG

  2. mmcpflorin
    18 September 2019

    Îmi plac recenziile oneste. Felicitări pentru apariția în Blogosfera. Aștept cu interes următoarele recenzii.
    P. S. Modifica la final – Războiul Legendelor, in loc de Expurgo.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 18 September 2019 by in Așa și așa, Blogosfera SF&F and tagged , , , .

Arhivă

Follow Cu mintea la… SF on WordPress.com
%d bloggers like this: