Cu mintea la… SF

Science fiction-ul este bun pentru neuroni

Expurgo – George Cornilă


Blogosfera SF&F


De obicei am o mică introducere, care expune puțin contextul în care am citit o carte. Pentru ”Expurgo” nu prea am ce să scriu. Era pe lista Blogosferei, eu am decis să mă implic, am cumpărat-o, am citit-o. Așadar, o să trec direct la subiect.

Încă de la primele pagini ceva nu mi-a ”sunat” bine. Cred că acest sentiment a fost generat în principal de o contradicție între ce spune protagonistul, care se proclamă un fel de supraom, perfect educat să își controloze emoțiile și să fie obiectiv și felul cum spune acele lucruri. Nu este stilul meu, dar o să dau un citat, care să explice ce vreau să spun: ”Femeia a rămas în genunchi, urlând neomenește, în timp ce noi am părăsit imobilul împreună cu minorul care avea să fie trimis într-un dintre centrele noastre de reeducare”. Eu cred că, dacă vrei să dai impresia că ai așa numita ”empatie direcționată” cu care se laudă protagonistul, care nu răspunde la izbucniri emoționale, nu folosești cuvântul ”neomenește” când descrii ceva care se presupune că nu te-a impresionat. Folosești, poate, ”urlând asurzitor” sau ceva similar.

Recunosc, este greu să gestionezi cuvânt cu cuvânt o anumită manieră de a scrie. Pe de altă parte, toată această contradicție ar putea fi explicată de faptul că II-22 scrie asta după anumite evenimente care l-au influențat emoțional. Chiar dacă accepți asta, eu tot am fost distrasă în permanență între ce spune personajul respectiv și cum spune acel lucru. Iar asta a îngreunat atât lectura cât și posibilitatea de a mă bucura de ea.

Un alt impediment în calea unei lecturi plăcute a fost paralelele evidente cu societatea de azi. De exemplu, unul dintre stilurile de muzică preferate de opozanții protagonistului se numește manules. Cred că nu trebuie să spun mai mult. Iar toată dihotomia între cei care sunt ”civlizați” și cei care resping cultura este… nici nu știu cum să o descriu. Prea evidentă? Forțată? Nenaturală? All of the above?

Al treilea element care m-a zgândărit, ca să zic așa, a fost întrebarea pe care mi-am pus-o mereu tot timpul cât am citit această carte: cum se presupune că trebuie să interpretez aceste rânduri? Sunt o fabulă? O parabolă? Un text mai lung din New Times Roman care ia peste picior conflictul intelectuali-muncitori? (care este oarecum artificial din punctul meu de vedere). La mai bine de o săptămână după ce am terminat de citit, tot nu am reușit să mă decid.

În concluzie, deși ”Expurgo” este evident atent gândită și are un fir narativ clar, are câteva – mari din punctul meu de vedere – defecte care m-au făcut să mi-o scot din minte imediat după ce am terminat-o. Nu am energia mentală în acest moment să stau să îi disec potențialele înțelesuri. Așa că, dacă am ratat ceva evident, mea culpa. Altfel, rămâne în picioare ce spun de obicei: citiți și voi, ca să decideți dacă am dreptate sau nu.

Verdict: Nu am unul.

Categorie: Nedecisă.

Experiența mea personală: A fost un lucru pe care mi-am propus să îl fac și l-am făcut.

 

Dacă vreți să aflați cum văd și alții ”Expurgo”, găsiți mai multe opinii pe:

Jurnalul unei cititoare

Assasin CG

3 comments on “Expurgo – George Cornilă

 1. Antuza Genescu
  29 May 2019

  Corecteaza iute greseala de la “Experienta mea personala”. Ar fi pacat sa se ia cineva de tine pe tema asta. Parerile tale sunt foarte faine si utile. Antuza

  On Wed, 29 May 2019 at 10:01, Cu mintea la… SF wrote:

  > Cu mintea la SF posted: ” Blogosfera SF&F De obicei am o mică > introducere, care expune puțin contextul în care am citit o carte. Pentru > ”Expurgo” nu prea am ce să scriu. Era pe lista Blogosferei, eu am decis să > mă implic, am cumpărat-o, am citit-o. Așadar, o să t” >

  Like

 2. Pingback: Blogosfera SF&F: George Cornilă – Expurgo | Assassin CG

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 29 May 2019 by in Așa și așa, Blogosfera SF&F and tagged , , , .

Arhivă

Follow Cu mintea la… SF on WordPress.com
%d bloggers like this: