Cu mintea la… SF

Science fiction-ul este bun pentru neuroni

The Long Way to a Small, Angry Planet – Becky Chambers

Încă o carte care a fost lăudată și premiată pe care m-am hotărât – în sfârșit – să o citesc. Am pus titlul în engleză, pentru că am încercat să citesc varianta în limba română dar traducerea… oh, traducerea mi-a tăiat tot elanul. Când am ajuns la ”a sărit prin inele”, care traduce – Google Translate style – expresia ”jumping through hoops” am spus stop. Am descărcat ebook-ul în engleză și am citit în continuare fără să mă enervez.

”The Long Way to a Small, Angry Planet” este oarecum similară cu trilogia lui Ann Leckie. Adică este despre personaje și cum interacționează între ele, cu tehnologia și alte elemente ”SF”. Avem și aici AI-uri, rase extraterestre și grupuri umane divergente. Din ultima categorie sunt doar două direcții de evoluție dar sunt plauzibile și mie mi s-au părut interesante. Mi-a plăcut că umanii nu sunt cei mai cei, chiar nu au nimic special.

Acum trebuie să spun, că pentru o carte care se bazează mai mult pe firul narativ și pe personaje, face bine doar unul dintre aceste lucruri. Și anume, firul narativ. Este simplu, fără floricele și orice elemente secundare se reîntorc în cele din urmă în acțiunea principală. Mai mult chiar, este natural și a reușit să îmi mențină interesul. Personajele, în schimb, mi s-au părut mult prea arhetipale. De exemplu, Kizzy. Care este 24/24 exuberantă și haioasă. Nesustenabil din punctul meu de vedere. Sau Dr. Chef, care, deși este din altă specie, este prototipului moșului sfătos și mămos, împăcat cu sine însuși, în ciuda faptului că este membrul une rase în prag de extincție.

Cu toate minusurile, Becky Chambers reușeste să spună o poveste interesantă, într-un stil fluid, care pentru mine a fost ușor de urmărit. Mi-a plăcut că nu se avântă în descrieri expansive și utilizează minimul de expoziție necesar. Asta ajută la parcurgerea facilă și rapidă a paginilor. Per ansamblu, este o carte care mi-a făcut plăcere să o citesc.

Dacă mă întrebați dacă merită să o citiți, am să spun da. Doar să nu vă așteptați la subtilități sau răsturnări neașteptate de situație, care te iau pe surprindere. Este o carte calmă, care, curge lin, fără prea multe întorsături. De aceea nici acest articol este mai scurt decât de obiecei. Dar asta nu înseamnă că nu este carte plăcută, care o să vă răsplătească în timp ce o citiți. Recomand dacă vreți să faceți o schimbare, după o serie de lecturi intense.

Verdict: Călduț cu un fir de picant

Categorie: Easy reading

Experiența mea personală: Mi-a relaxat neuronii. Uneori, asta este tot ce am nevoie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 14 May 2019 by in Ușurele, dar bune and tagged , .

Arhivă

Follow Cu mintea la… SF on WordPress.com
%d bloggers like this: