Cu mintea la… SF

Science fiction-ul este bun pentru neuroni

Omulețul din perete – Marian Coman


Blogosfera SF&F


Mai întâi de toate două precizări. Prima este că am primit cartea de la editura Nemira special pentru a scrie despre ea. A doua se referă la faptul că mai sus scrie ”Blogosfera SF&F”. Trebuia să scriu această recenzie pentru editia aprilie 2019 a Blogosferei, dar nu am reușit să mă mobilizez ca să termin la timp.

Aceasta este a doua carte scrisă de Marian Coman pe care o citesc. Am pe raft volumul doi din Haiganu, dar nu m-am apucat de el. Dintr-un singur motiv: trebuie să ai o dispoziție anume ca să citești ce scrie Marian. Deoarece din experiența mea până acum, totul este întunecat și sumbru. Iar eu am o capacitate limitată de a absorbi acest tip de atmosferă. Este motivul pentru care, deși îmi plac foarte mult, nu am recitit decât o dată cărțile lui Peter Watts.

Și acum, să vorbim despre ”Omulețul din perete”. Mai întâi de toate, este bine scrisă. Nici nu mă așteptam la altceva, Haiganu arătase foarte clar cum știe Marian Coman să mânuiască cuvintele și este evident că se pricepe.

Ca structură, este o colecție de povestiri, foarte vag legate, fie prin tematică, locație sau câteva personaje care apar în mai multe povestiri. Este un concept care face, în același timp, și mai ușoară și mai grea lectura. Mai ușoară, pentru că te îmbie să continui. Mai grea, pentru că simți că următoarea ar putea să îți spună mai multe despre ce s-a întâmplat cu personajele din povestirea curentă dar, știind ce știi, nu ești sigur că vrei să afli.

Chiar dacă povestirile fac parte din același univers și volumul poate fi considerat un tot unitar, este foarte greu să spui ceva despre acțiune și personaje, având în vedere că sunt foarte multe. Iar despre categoria de literară de care aparține nu cred că știu să mă pronunț. Poți spune că este realism magic. Amestecat poate cu un pic de fantasy. Unele dintre povestiri, mai ales cele în care personajele devin conștiente că sunt construite de cuvintele unui autor sunt cele mai greu de definit. Sunt meta într-un fel în care pe care nu l-am întâlnit foarte des.

Una peste alta, pentru mine aceasta carte nu a fost o lectură ușoară. Așa cum am spus la început, atmosfera este sumbră. Foarte sumbră pe alocuri. Ai impresia că ești într-o zi ploioasă, care nu vede un strop de soare de dimineață până seara. Poate ultima povestire, cea care dă titlul cărții, este un pic mai luminoasă, doar nu te gândi curcubeie sau alte chestii drăgălașe. Mai degrabă un strat mai subțire de nori, prin care se zărește vag un cerc care știi care este soarele.

După cum se vede, ce a avut cea mai mare impresie asupra mea a fost faptul că este o carte care este plină de doom and gloom. Care îmi place, dar în cantități moderate. Însă, când fiecare pagină este parcă scrisă de Bacovia, îmi este greu să îmi mențin atenția concentrată. Am nevoie de dulce amestecat cu amar, că altfel neuronii mei ajung rapid la saturație și nu mai pot să urmăresc povestea. Dar este preferința mea personală și nu m-a împiedicat să apreciez cât de bine sunt închegate povestirile. Totul este scris cu un scop și are o finalitate, chiar dacă este trei povestiri mai târziu. Am apreciat și faptul că sunt multe întorsături neașteptate, care te mențin ”în priză”.

În concluzie, ”Omulețul din perete„ este o carte care merită citită. Doar trebuie să ai mintea deschisă și să ai un anumit nivel de toleranță pentru sumbru.

Verdict: Bine scris.

Categorie: Greu de definit.

Experința mea personală: Mi-a taxat neuronii, dar a fost o experientă interesantă.

Dacă vreți să aflați cum văd și alții ”Omulețul din perete”, găsiți mai multe opinii pe:

Jurnalul unei cititoare

Assasin CG

Nantan Lupan

Iulia Albotă

One comment on “Omulețul din perete – Marian Coman

  1. Pingback: Blogosfera SF&F: Marian Coman – Omulețul din perete | Assassin CG

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 29 April 2019 by in Blogosfera SF&F, Pentru cunoscători and tagged , , , .

Arhivă

Follow Cu mintea la… SF on WordPress.com
%d bloggers like this: