Cu mintea la… SF

Science fiction-ul este bun pentru neuroni

Seveneves – Neal Stephenson

Am auzit de romanul asta prima data pe YouTube aici, într-un episod din PBS Space Time. M-a intrigat ideea: luna explodează. Apoi tot mi-au ajuns pe la ureche crâmpeie care conțineau fie numele cărții, fie referiri la genul de catastrofă cu care începe acest roman. Am fost tentată să îl cumpăr la Bookfest, dar am ezitat deoarece prefer să citesc în limba originală, dacă se poate. Din fericire l-am găsit la un preț foarte bun pe Amazon. L-am cumpărat prompt și am început să citesc.

”Seveneves” este un roman care porneste de la o idee… explozivă. Care este scrisă peste tot în materialele de promovare, așa că nu este un spoiler atunci când o repet si eu: în mod inexplicabil (este o teorie și despre asta în carte) satelitul Pământului se sparge în 7 bucăți. Ați fi tentați că la acest 7 se referă titlul, dar nu este așa. Faptul că luna devine o gașcă de bucăți mai mari sau mai mici de rocă este doar elementul care declanșează toată nebunia din cele peste 800 de pagini ale romanului. Ha! V-a cam pierit elanul, nu? Dar este de înțeles, Neal Stehpenson a muncit aproximativ 11 ani să adune tot ce a avut nevoie să pună pe hârtie povestea asta. Mai adaugă și faptul că autorul este un om de știință cu acte în regulă și se explică multe.

Ca, de exemplu, faptul că ”Seveneves” nu este un roman cu personaje profunde. Primordial este ce se întâmplă la nivel global. Este mai mult un manual de istorie din viitor. Nu mă înțelegeți greșit, nu lipsesc personajele, unele chiar foarte carismatice. Doar că nu o să aflați prea multe despre trăirile lor interne. Nu o să găsiți pasaje întregi dedicate implicațiilor filosofice. Distincția o face acțiunile pe care fiecare dintre protagoniști și le asumă sau nu.

Să vorbim și un pic de structura romanului. Este împărțit în trei, iar partea a treia este cea mai mult în care întâlnești elementul de fiction. Pentru că primele două sunt science aproape 100%. Din punctul meu de vedere, partea a treia nici măcar nu este necesară din punctul de vedere la poveștii. Da, este o speculație interesantă dar romanul ar fi putut foarte bine să se termine cu partea a doua. Și, ca să fiu sinceră, unele elemente din partea trei mi s-au părut un pic prea neverosibile. Dacă o să citiți cartea vă dau un indiciu: peșteri și groapa Marianelor. Dar, repet, sunt interesante.

OK, o să spuneți, dar ți-a plăcut? Doar mă știti, ideile mărețe mă captivează întodeauna. Iar aici sunt idei mărețe și de-a dreptul nebunești la tot pasul. Dar totul este scăldat într-o doză serioasă de posibilitate științifică. Mai ales părțile care țin de mecanica orbitală. Recunosc, sunt pasaje întregi în partea a doua a romanului pe care aiba am reușit să le parcurg. Am fost tentată să le sar pentru că, uneori, creierul meu nu reușea să reconstruiască tot ce descria Stephenson. Ai impresia că autorul a scris cartea asta ca o metodă de a populariza știința în general, astrofizica și genetica în special.

Una peste alta, ”Seveneves” este un roman pe care mi-a făcut plăcere să îl citesc. S-a simțit că a fost documentat minuțios. Mâna unui om de știință într-un roman se simte întodeauna – părerea mea! Vă recomand să citiți cartea asta. Nu este o lectură ușoară dar mie mi-a relaxat și antrenat serios neuronii.

Verdict: Trăiască imaginația!

Categorie: Hard SF

Experiența mea personală: Scientific roller coaster, baby! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 7 December 2018 by in Pentru cunoscători and tagged , , , , .

Arhivă

Follow Cu mintea la… SF on WordPress.com
%d bloggers like this: