Cu mintea la… SF

Science fiction-ul este bun pentru neuroni

Choice – Livia Furia

 


 

Blogosfera SF&F 18


choice_Livia_FuriaO să încep acest articol cu un disclaimer: ce am scris mai jos este opinia mea legată strict de cuvintele din paginile romanului. Exprimă cum am interpretat eu „Choice”, prin prisma gustului meu şi a experienţei în materie de literatură SF care am acumulat-o până acum. Nu am pretenţia că sunt un oracol de adevăr şi înţelepciune. Dacă vreţi să ţineţi seama de ce am scris, bine. Dacă nu, atunci cea mai sănătoasă abordare pentru toată lumea este să mă ignoraţi. Părerea mea. Ce să fac, suflu şi în iaurt după tirul de opinii şi presupuneri legate de “Blogosfera SF&F” (am vorbit un pic despre asta aici).

În mod necaracteristic mi-a trebuit mult timp să termin de citit acest roman. Am fost de câteva ori la un pas să renunţ. Deoarece felul în care este scris îl face foarte greu de parcurs pentru mine. Este o logoree de cuvinte, personaje, vise şi idei care se înşiră haotic unele după altele. Acţiunea are un fir narativ foarte vag. Dacă descrierile întâlnirilor dintre personajul principal şi f’al’keri ar fi reduse la o pagină, două, atunci cartea ar pierde lejer aproximativ 20 de pagini.

Se vede că Livia Furia are multe de spus, dar există foarte multe modalităţi de a transmite ceva, mai ales în scris. Din punctul meu de vedere, câteva fraze bine plasate şi construite pot spune la fel de multe cât 5 pagini de descrieri. Unde mai pui că uneori este greu să îţi dai seama dacă personajul principal vorbeşte sau gândeşte. La începutul romanului convenţia pare a fi că gândurile sunt scrise cu italice. Dar mai târziu, acest lucru pare că nu se respectă. Extrem de confuz şi frustrant.

Hai să vorbim şi de caractere puţin. De care nu mi-a păsat nici cât negru sub unghie. Dary pare că este un copil de cinci ani cu deficit de atenţie. AR DaKan este la fel de infantil. Interacţiunile dintre ei nu au nicio o logică. OK, înţeleg că  Dary nu îl suportă pe AR DaKan, dar felul în care se comportă şi motivele care le găsesc să se gîlcevească mi s-au părut nerealiste. Iar restul personajelor sunt aşa de puţin schiţate că nu poţi să îţi formezi o opinie, fie ea pozitivă sau negativă.

Ideea nu este rea, deşi un pic clişeică. Doar că se pierde într-un munte de cuvinte care mie mi-au comunicat foarte puţin. Pe tot parcursul lecturii aveam impresia că este primul draft al unui volum, care ar fi trebuit să treacă prin câteva revizuiri şi rescrieri, ca să ajungă la forma finală. Cred că, dacă acest lucru s-ar fi întâmplat, atunci ar fi fost o lectură plăcută.

Aşadar, cu părere de rău trebuie să spun că elementele care m-ar face să recomand „Choice” sunt minimale. De fapt, singurul îndemn care îl am pentru voi este să citiţi şi voi romanul ca să decideţi dacă am sau nu dreptate în ceea ce spun.

Verdict: Dislike

Categorie: Se poate mai bine. Mult mai bine.

Experienţa mea personală: Este dificil să vrei să îţi placă un text şi să nu găseşti motive.

Blogosfera SF&F – ediția 18

Dacă vreți să aflați cum văd și alții ”Choice”, găsiți mai multe opinii pe:

Jurnalul unei cititoare

Assasin CG

Everything and anything

Iulia Albotă

Nantan Lupan

Reader’s Republic

Blogosfera SF&F este un proiect care face un lucru simplu: în a doua miercuri a fiecărei luni o să publicăm simultan recenziile noastre despre o carte din zona SF&F scrisă de un scriitor român. Membrii noi sunt bineveniți!

3 comments on “Choice – Livia Furia

  1. Pingback: Stele și steluțe | Cu mintea la... SF

  2. Pingback: Blogosfera SF&F: Livia Furia – Choice | Assassin CG

  3. Pingback: Blogosfera SF&F: CHOICE – Livia Furia | Iulia Albota

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 21 March 2018 by in Așa și așa, Blogosfera SF&F and tagged , , , .

Arhivă

Follow Cu mintea la… SF on WordPress.com
%d bloggers like this: