Cu mintea la… SF

Science fiction-ul este bun pentru neuroni

Omnium – Florin Stanciu


Blogosfera SF&F 14


imageTrebuie să spun că aşteptam cu interes maxim cartea asta. Cred că este prima carte scrisă de un român care este şi un om de ştiinţă cu acte in regulă pe care o citesc. Experienţa mea cu genul ăsta de cărţi a fost întodeauna bună, pentru că ideile sunt absolut fabuloase. Foarte puţini autori sunt capabili să scrie hard SF aşa cum o face o persoană care o pregătire academică serioasă. Astea fiind spuse, o să înţelegeţi de ce recenzia asta nu este caldă, dar nici rece.

Pentru că, dacă ar fi să fac împart opiniile mele, 50% ar fi în coloana cu plus şi 50% ar fi în coloana cu minus. Astea sunt cele mai frustrante cărţi posibile, atât când le citeşti, cât şi când scrii despre ele. Ai vrea din tot sufletul să nu pui după fiecare apreciere pozitivă un „dar” sau „însă”.

Hai să o luăm metodic. Stilul în care este scris „Omnium” mi-a plăcut. Este foarte ordonat şi precis, ceea ce o face uşor de citit – cu unele excepţii. Florin Stanciu este genetician, se vede clar influenţa academică, cu tot ce implică asta: precizie, atenţie la detalii dar şi pedanterie în unele locuri. O persoană obişnuită să citească studii ştiinţifice nu va avea probleme, dar bănuiesc că unii nu vor aprecia prea mult „aroma” didactică care este uneori prea pronunţată.

Ideea. Ei, asta mi-a plăcut. Se bazează pe ce știe Florin Stanciu mai bine – genetică și evoluție, combinate cu apariția inteligenței artificiale. Ce am înțeles eu din “Omnium” este că evoluția este un atribut intrinsec al universului. Asta înseamnă că tentativa de a o controla este o ruletă. Nu vă spun cum se rezolvă asta în carte, dar a fost interesant.

Per total povestea este ușor de urmărit. După cum am mai spus, stilul în care este scrisă contribuie serios la asta. Este însă o parte care mi s-a părut inutilă. Tot monologul lui Omnium este prea lung și nu aduce nimic care să contribuie la poveste. În ceea ce mă privește asta este singura parte din carte care nu mi-a plăcut. Dacă era mai scurtă poate era mai ușor de trecut cu privirea. Dar se întinde pe 2 capitole și mi-a dat senzația că a pus o frână bruscă acțiunii. Toată partea asta este 95% din coloana de puncte negative.

Finalul este unul din punctele forte din punctul meu de vedere. Un pic mai cam scurt. Eu aș fi vrut mai multe detalii și reacții din partea personajului principal. Știi deja tot ce trebuie să știi, dar tot te impresionează puțin. Din păcate, nu compensează îndeajuns pasajele despre care am vorbit mai devreme.

OK, hai să recapitulăm. Idee bună. Stil, asemenea. Execuție așa și așa. Recunosc, am avut așteptări mari de la cartea asta. Am vrut să fie grozavă. Știu, nu este corect să proiectez așteptările mele, dar ce să fac, am un bias semnificativ când vine vorba de hard SF. Vreau să fie fantastic de fiecare dată, ceea ce este nerealist.

Una peste alta “Omnium” este o carte cu un fond bun, care ar fi trebuit să fie rafinată un pic mai mult. Nu vreau să folosesc clișee, dar se aplică aici: este un volum care arată un potențial. Așadar, următoarea carte a lui Florin Stanciu are un cumpărător garantat.

Verdict: Așteptări pe jumătate îndeplinite.
Categorie: Debut promițător.
Experiența mea personală: Un pas bun în direcția unui roman hard SF românesc absolut fabulos.

Blogosfera SF&F – ediția 14
Dacă vreți să aflați cum văd și alții ”Omnium”, găsiți mai multe opinii pe:
Jurnalul unei cititoare
Assasin CG
Iulia Albotă
Everything and anything
Catharsis Writing

Blogosfera SF&F este un proiect care face un lucru simplu: în a doua miercuri a fiecărei luni o să publicăm simultan recenziile noastre despre o carte din zona SF&F, scrisă de un scriitor român. Membrii noi sunt bineveniți!

Advertisements

One comment on “Omnium – Florin Stanciu

  1. Pingback: Stele și steluțe | Cu mintea la... SF

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 29 November 2017 by in Pentru cunoscători and tagged , , , , .

Arhivă

Follow Cu mintea la… SF on WordPress.com
%d bloggers like this: