Cu mintea la… SF

Science fiction-ul este bun pentru neuroni

Haiganu. Fluviul șoaptelor – Marian Coman


Blogosfera SF&F 12


Poate am mai spus-o și altă dată – bănuiesc că da, dar nu am chef acum să verific – că avem un creier care îi place să pună totul în cutiuțe bine delimitate denumite categorii. Prin urmare, ascultând de aceste imperativ al evoluției, colecția mea de celule cenușii a aplicat imediat o etichetă acestei cărți: high fantasy. Poate greșesc, poate nu, dar impresiile mele au pornit de la acest punct.

Bun, eu nu sunt un cititor constant de high fantasy. De fapt, nu prea pot să îți numesc imediat multe titluri pe care le am în biblioteca mea mentală. ”The Wheel of Time” de Robert Jordan și trilogia ”The Price of Nothing” de R. Scott Bakker ar cam fi ce s-a păstrat mai bine. Prin urmare, criteriile mele de judecată sunt firave. Acum că am stabilit asta, să purcedem.

Primul lucru care îmi vine în minte când mă gândesc la ”Haiganu” este atmosfera foarte încărcată de multe elemente care te duc la depresie. De la abuzurile îndurate de Zourazi și Dida, la soarta lui Haiganu și până la lipsa generală de sentimente mai bune printre majoritatea personajelor. Da, recunosc, greutățile prin care trec eroii unei cărți este ce te ține în priză, dar aceste volum a fost pentru mine o spirală de lacuri și puțuri din care bieții protagoniști nu au nicio șansă să scape. Aici poate mă înșel, pentru că nu m-am învrednicit să citesc volumul doi, dar până la ultima filă din ”Fluviul șoaptelor” nu se întrevede nicio rază de lumină.

În principiu asta nu este chiar ceva negativ, doar că pentru mine a fost greu să citesc, mai ales că în viața mea reală lucrurile nu prea stau roz. Așadar, când evadez printre cuvinte vreau optimism și umor.

Mi-a plăcut cum a construit Marian Coman lumea acestui roman. Este solidă și credibilă. Îl ajută și faptul că se pricepe să facă descrieri. Nu este bombastic din punctul meu de vedere și nici nu se pierde printre zeci de amănunte și detalii. Ceea ce am apreciat. La asta contribuie și ilustrațiile cărții, care sunt bine făcute (părere personală dar absolut neprofesională). Nu am identificat erori de logică internă, dar nici nu pot să spun că le-am căutat.

Nu prea m-a impresionat dialogul. Mi s-a părut că înclină foarte tare spre teatral și asta îl face să fie țeapăn. Multe personaje au tendința să declare mai mult decât să spună. Este o carte care îți lasă impresia de scenă uneori. Not my cup of tea, ca să îi parafrazez pe englezi.

Per ansamblu, nu pot să spun cu certitudine dacă această carte mi-a plăcut sau nu. Nu pentru că ar fi prost scrisă. Dimpotrivă. Sau pentru că este plictisitoare. Poate doar un pic lentă. Aș înclina mai degrabă să spun că nu este o carte pe gustul meu. De aceea, nu a rezonat cu mine. Prin urmare, dacă te știi fan de fantasy și ai vrea să vezi cum se descurcă un român în zona asta, ai putea să citești ”Haiganu. Fluviul șoaptelor”. Părerea mea este că nu poți să știi niciodată ce îți va place sau nu până nu încerci.

P.S. Am fost impresionată de cum se prezintă cartea, ca obiect. Hărțile de pe coperta 2 și trei, aranjarea în pagină, ilustrațiile. Frumos.

Verdict: Indecis.

Categorie: Fantasy

Experiența mea personlă: Îmi plac umbrele, dar nu chiar atât de multe.

Blogosfera SF&F – ediția 12 (hei, am împlinit un an!)
Dacă vreți să aflați cum văd și alții ”Haiganu. Fluviul Șoaptelor”, găsiți mai multe opinii pe:
Jurnalul unei cititoare
Assasin CG
Iulia Albotă
Everything and anything

Blogosfera SF&F este un proiect care face un lucru simplu: în a doua miercuri a fiecărei luni o să publicăm simultan recenziile noastre despre o carte din zona SF&F, scrisă de un scriitor român. Membrii noi sunt bineveniți!

Advertisements

2 comments on “Haiganu. Fluviul șoaptelor – Marian Coman

  1. Pingback: Stele și steluțe | Cu mintea la... SF

  2. Pingback: Blogosfera SF&F: Haiganu. Fluviul șoaptelor – Marian Coman | Iulia Albota

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 18 October 2017 by in Așa și așa, Pentru cunoscători and tagged , , , .

Arhivă

Follow Cu mintea la… SF on WordPress.com
%d bloggers like this: