Cu mintea la… SF

Science fiction-ul este bun pentru neuroni

Cine doarme și visează – Cezarina Anghilac


Blogosfera SF&F 10


Cine-doarme-si-viseaza-Cezarina-AnghilacRecunosc, am cumpărat cartea asta doar pentru titlu. Din experiența mea, titlurile interesante prefațează uneori povești la fel de interesante. Nici măcar nu m-am prins că este un volum de povestiri decât după ce am avansat cu cititul și am descoperit că ”Un pește pentru Spuf” nu este un nou capitol ci o altă poveste. Bun, mi-am zis, se pare că nu o să scap în curând de moda prozelor scurte, așa să văd ce descopăr în continuare.

Pot să spun că Cezarina Anghilac m-a surprins plăcut. Nu toate povestirile pot fi încadrate ”curat” într-un gen, dar sunt bine scrise, cu stil bine definit, au suspans și idei bine închegate. Prima povestire, ”Doar vântul” mi s-a părut mai mult horror decât fantasy, dar este destul de zemoasă că ar fi putut fi extinsă. De aceea, până la finalul povestirii, am fost ferm convinsă că citesc un roman.

”Un pește pentru Spuf” este o mică ciudățenie care m-a lăsat un pic nedumerită. Am înțeles premisa, personajul principal este interesant și neașteptat dar nu am înțeles finalul. Îmi plac romanele sau povestirile care se termină în coadă de pește, dar parcă aici este prea puțin definit.

”Fiară” se citește mai mult ca o poveste. Cel puțin așa a fost senzația mea. Ca o poveste din aceea originală a fraților Grimm, plină de umbre și finaluri mai puțin roz decât cele din filmele Disney. Pentru oameni mari, ce mai.

”Lazării șoselelor” a fost fără îndoială favorita mea. Are o idee provocatoare, care m-a făcut să zâmbesc și în același timp să cad pe gânduri. Unde mai pui că este bine scrisă. O plăcere să o citesc.

”Pe prima pagină a ziarelor” și ”Cine doarme și visează” sunt două texte foarte scurte, bine scrise, dar nu pot să spun că m-au impresionat foarte tare. Poate din cauza faptului că înclină amândouă destul de mult către horror și eu nu prea consum acest gen.

Una peste alta, nu mi-a părut rău că am cumpărat cartea aceasta. Dacă Cezarina Anghilac o să publice un roman cred că o să îl cumpăr. Mi-a plăcut stilul ei și imaginația de care a dat dovadă. Sunt curioasă cum o să transpună asta într-un text mai lung. Vă recomand și vouă să o citiți, rândurile ei au un echilibru bun între lirism și idei interesante.

Verdict: Like!

Categorie: Încă un debut promițător.

Experiența mea personală: Uneori poți să judeci o carte după titlu :-).

Blogosfera SF&F – ediția 10
Dacă vreți să aflați cum văd și alții ”Cine doarme și visează”, găsiți mai multe opinii pe:
Jurnalul unei cititoare
Assasin CG
Catharsis Writing
Iulia Albotă
Everything and anything

Blogosfera SF&F este un proiect care face un lucru simplu: în a doua miercuri a fiecărei luni o să publicăm simultan recenziile noastre despre o carte din zona SF&F, scrisă de un scriitor român. Membrii noi sunt bineveniți!

Advertisements

2 comments on “Cine doarme și visează – Cezarina Anghilac

  1. Pingback: Stele și steluțe | Cu mintea la... SF

  2. Pingback: Blogosfera SF&F: Cine doarme și visează de Cezarina Anghilac | Catharsis Writing

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Arhivă

Follow Cu mintea la… SF on WordPress.com
%d bloggers like this: