Cu mintea la… SF

Science fiction-ul este bun pentru neuroni

Misterioasa scrisoare a domnului Tesla – Eugen Cadaru

Tesla se află printre primele locuri de pe lista mea cu persoanje istorice favorite. Este în același timp genial și dus cu pluta, o combinație care este întodeauna plină de savoare. Numele Tesla a făcut ca să mi se lipeasca așa de tare ochiul de cartea asta că am ajuns cu ea acasă. Și, pentru că am cumpărat-o fără să o studiez prea bine, iar am aflat după ce am început să o citesc că este de fapt o culegere de povestiri.

Așadar, o să spun câteva cuvinte despre fiecare, dar mai întâi o observație despre stilul de a scrie a lui Eugen Cadaru: chiar mi-a plăcut. Este lin. Iar dialogul chiar este bun. Nu mi-a zgândărit sensibilitățile, chiar este integrat foarte bine în text. Nu mi-am dat seama cât dialog este în povestiri până nu m-am apucat să scriu rândurile astea, deci a fost făcut bine.

Ce vreau să spun în mod special despre ”Irkud” este că are potențial de a se transforma într-un roman. Pentru că mie mi-ar fi plăcut să știu ce se mai întâmplă cu Teodor și Arina. Premiza este interesantă, ideea că nu știm unde începe și unde se termină realul. Mi-a plăcut.

”Exodul” pune pe masă ideea dacă salvăm grupul sau indivizii. Are un final deschis, care te provoacă să îți imaginezi tu ce se întâmplă. Finalurile de genul ăsta sunt pe gustul meu dar aici parcă aș fi vrut ceva mai clar definit.

”Joc de copii” este la fel de scurtă ca și povestirea anterioară. Are cuvinte puține, dar idei multe. Mi-a plăcut.

”Oracolul” și ”La statui” sunt la fel de bune ca și celelalte și au același final deschis. Care, în cazul lor, mi-ar fi inspirat să le continui. Ambele par primul capitol dintr-un roman. Serios, ai putea croi o poveste destul de consistentă pentru fiecare, pentru că ideea de pornire are destul combustibil.

Am ajuns și la povestirea care dă titlul cărții, ”Misterioasa scrisoare a domnului Tesla”. Care este exact asta, o scrisoare a lui Tesla către un personaj istoric la fel de real, inventatorul român Nicolae Vasilescu-Karpen. Textul conține aluzii la toate punctele esențiale din biografia lui Tesla (inclusiv porumbeii – cunoscătorii știu despre ce este vorba). Este clar inspirată de toate teoriile mai mult sau mai puțin fundamentate pe care le-a inspirat geniul lui Tesla. Nu m-a impresionat la o primă citire dar, pe măsură ce m-am gândit mai bine, mi-am dat seama că este destul de subtil și provocator. Mi-a plăcut.

Concluzia: se pare că titlul unei cărți m-a condus din nou la o descoperire care mi-a gâdilat frumos neuronii. Vă recomand cartea asta, are toate pentru toți.

Verdict: Speculații interesante.

Categorie: Pentru cunoscători.

Experiența mea personală: Ador suprizele!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 6 June 2017 by in Pentru cunoscători and tagged , , .

Arhivă

Follow Cu mintea la… SF on WordPress.com
%d bloggers like this: