Cu mintea la… SF

Science fiction-ul este bun pentru neuroni

Infomocracy – Malka Older

infomocracy_malka_olderAm găsit ”Infomocracy” în câteva topuri de tipul ”cele mai bune cărți SF din 2016” și mi-am zis că poate ar merita să o citesc. Pagina de pe Amazon avea păreri împărțile așa că inițial nu eram sigură că vreau să investesc sau nu timp și bani. Deși ideea mi s-a părut interesantă. Apoi a intervenit universul și un site la care sunt abonată oferea această carte pe gratis. Cine poate să reziste unei așa oferte? Că eu cu siguranță nu pot. Așa se face că scriu acum despre ea.

Titlul să știți că este foarte descriptiv. Este o carte despre informație, politică și cum aceste două lucruri se combină. Politică? Pauză dramatică. Adică poți scrie SF despre politică? Se pare că poți. Sau cel puțin să scrii despre felul în care tehnologia ar putea să modifice felul în care vom face politică în viitor. Iar când spun tehnologie mă refer în principal la accesul fără limită la orice fel de informație, de la fiecare obiect de pe stradă până la orice eveniment de pe planetă.

Ideea din ”Infomocracy” extrapolează la nivelul politicii ideea globalizării. Deja trăim într-o piață globală. Cum ar fi să avem guverne globale? Care să nu fie legate de o țară? Pentru care poți să votezi indiferent dacă ești in Uganda, Japonia, Columbia sau Romania? Dacă majoritatea din cei 100 000 de oameni ce țin de centenalul tău (un soi de district) preferă un anumit guvern atunci veți fi guvernați în concordanță cu politicile pe care acesta le promovează. Un pic cam greu de imaginat nu-i așa? În special dacă este să ne gândim la preocuparea miopică față de bucățica noastră de lume și de față de ziua de mâine.

Recunosc, mi s-a părut o idee interesantă. Mi-a plăcut și faptul că Malka Older pune în discuție această problemă în contexul unui thriller. Politica este totuși un subiect destul de sec și trebuie ”udat” cu puțină acțiune ca să fie mai digerabil. Nu vă așteptați însă la prea mult suspans. Acțiunea este destul de previzibilă. Misterul și tensiunea sunt mai mult un cadru în care se explică cum funcționează infodemocrația. Dar pînă și aceste explicații lasă niște lacune destul de mari. Da, creșterea gradului de tehnologizare ar putea susține un asemenea sistem dar nu știu dacă fragmentarea în centenale ar putea fi suportată de infrastructurile mari, de genul megapolisurilor.

”Infomocracy” este un roman de debut. Și, ca multe prime încercări, nu este perfect. Este citibil, dar nu este excepțional. Dezvoltă o idee care te intrigă, dar asta nu înseamnă că este o capodoperă literară. Stilul scriitoarei este utilitar. Seamănă mai mult cu felul în care se scrie o știre. Nu este prea potrivit să creioneze convingător psihologia un personaj dar este eficient în a transmite ideea de bază. Mie însă mi-a plăcut. Uneori nu am nevoie de subtilități stilistice dacă autorul reușește să comunice o idee interesantă.

Concluzia: da, ”Infomocracy” este o carte pe care o recomand să o citiți. Pentru că este relevantă în contextul politic pe care îl trăim. De la tirania mascată din Rusia, la megalomania care răscolește SUA, trecând prin derapajul Turciei, Ungariei și a Poloniei și ajungând la evenimentele din curtea noastră. Se simte nevoia de reformă și nu știu dacă vom reuși să o facem. Tot ce văd este că repetăm același ciclu, a nu știu câta oară. Sunt două citate foarte interesante în această carte, care cred că se aplică aici și acum: ”Democracy is the worst system, except for the all the other ones.”* (parafrazează un citat din Churchill, care, la rândul lui, s-a inspirat din alte surse) și ”you can give a voter Information, but you cant make him think.”**. Te pune pe gânduri, nu?

Verdict: Interesant.

Categorie: Un debut promițător.

Experiența mea personală: Îmi plac cărțile care îți pun în mișcare materia cenușie

*Democrația este cel mai prost sistem de guvernare, cu excepția oricărui alt sistem.

**Poți să îi oferi unui votant informație dar nu poți să îl faci să gândească.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 14 February 2017 by in Ușurele, dar bune and tagged , .

Arhivă

Follow Cu mintea la… SF on WordPress.com
%d bloggers like this: