Cu mintea la… SF

Science fiction-ul este bun pentru neuroni

E greu să fii zeu – Arkadi şi Boris Strugaţki

arkadi_si_boris+strugatki_e_greu_sa_fii_zeuDin câte îmi aduc aminte aceasta este prima carte SF din Rusia pe care am citit-o. Şi eu mă mir că m-au ocolit cărţile ruseşti, având în vedere că SF-ul era genul meu preferat încă dinainte de ’89. În vremurile acelea scriitorii români au fost ”masa” mea principală. Plus Jules Verne și alți scriitori rătăciți prin bibliotecile școlilor.

Se pare că fraţii Strugaţki sunt unii dintre cei mai renumiţi scriitori de science fiction din Rusia, chiar şi acum. Perioada în care au publicat majoritatea romanelor pentru care sunt faimoşi a fost prin anii ’60 – ’70. Se vede însă că sunt atemporale, aşa cum ar trebui să fie toate cărţile bune. ”E greu să fii zeu” nu face excepţie.

Dacă este să stai strâmb şi să judeci drept, această carte nu este uşor de categorisit. Premisa de la care porneşte este pentru cunoscătorii de Star Trek antiteza primei directive. Dar trebuie să recunosc că este interesantă, deşi un pic cam extremă din punctul meu de vedere. Iar pentru cei care au trăit în communis şi sunt familiarizaţi cu umorul oblic din aceea perioadă cartea asta este un comentariu subtil asupra ”glorioasei” societăţi sovietice. Sau, cel puţin, asta este interpertarea mea.

Nu poţi spune prea multe despre ce se întâmplă în roman fără să divulgi multe din elementele care eu cred că ar trebui să le descopere fiecare citind. Sfatul meu: nu citiţi coperta patru. Déjà dezvăluie prea multe. Admit, este bazată pe o idée simplă şi nu prea ai cum să eviţi să divulgi din acţiune când vrei să explici despre ce este vorba. Ar fi fost însă distractiv să îmi dau seama singură ce se întâmplă. Pentru că nimic din ce întâmplă nu îţi este servit pe tavă, alături de explicaţii detaliate. Trebuie să îţi dai tu să înțelegi cum se leagă lucrurile şi ce înseamnă.

Cei doi Strugaţki sunt foarte buni la monolog interior. Nu este un stil care să fie uşor de citit dar, o dată ce prinzi ritmul, este interesant. Uşor hiperbolic, dar să fim totuși înțelegători. Patosul face parte din ethosul scriitorilor din Rusia. Alt element care mi-a plăcut este felul cum subliniază elementele absurde, de genul hainelor foarte decorate şi din materiale fine, dar roase şi peticite. Mai introduc şi elemente care sunt aproape caricatural de bune şi nobile, în contrast cu mizeria generalizată.

Categoric nu este o carte de vacanță, dar eu am citit jumătate din ea pe plajă. Pentru că este totuși captivantă și fără să vrei începi să empatizezi cu personajul principal. Don Rumata este o figură tragică în sensul cel mai clasic al cuvântului dar este uman. Trăirile lui sunt perfect recognoscibile și pot spune că unele din gândurile lui mi-au trecut și mie ocazional prin cap.

”E greu să fii zeu” este un roman perfect pentru cei care le place un pic de filozofie pe lângă viitorul imaginar. Dacă așteptați însă un space opera veți fi dezamăgiți. Acțiunea este restrâsă la un singur oraș, pe o singură planetă, fără urmă de photon torpedoes și warp drive. Aproape claustrofobic, dar bine scris. Mi-a plăcut.

Verdict: pentru cunoscători.

Categorie: SF vintage

Experiența mea personală: o primă impresie foarte bună.

Advertisements

One comment on “E greu să fii zeu – Arkadi şi Boris Strugaţki

  1. Pingback: De ce rușii cred că ”Lunea începe sâmbăta” | Cu mintea la... SF

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 18 August 2016 by in Pentru cunoscători and tagged , , .

Arhivă

Follow Cu mintea la… SF on WordPress.com
%d bloggers like this: