Cu mintea la… SF

Science fiction-ul este bun pentru neuroni

Slan – A. E. van Vogt

slan_a_e_van_vogtPoți spune despre un roman publicat prin anii 40 că este clasic? Sau că este retro? Vintage? Din punctul meu de vedere ”Slan” este toate trei. Deși nu are nici urmă de super computere, călătorii spațiale sau roboți este departe de a fi învechit. Este chiar foarte distractiv. Poate ar trebui să spun entertaining, sună mai bine și parcă descrie mai bine ce vreau să spun.

Van Vogt scrie foarte economic. Un plus din punctul meu de vedere. Dacă ai ceva de spus de ce să te mai încurci cu acțiuni secundare? Cel mai bine concentrează totul – sau aproape totul – pe personajul principal. Care, dacă este destul de interesant și bine construit, poate duce în spate întreaga carte. Iar Jommy este un astfel de personaj. Un pic de ”one man army” și cam cu puține dimensiuni, dar una peste alta destul de captivant.

Dacă este să vorbim despre temă trebuie să recunosc că este ”standard”: un singur om perserverează în ciuda unor obstacole aparent insurmontabile. Dar țineți cont că este o carte scrisă la începutul așa numitei ere de aur a SF-ul. Prin urmare, pe atunci era o reintrepretare interesantă a acestei teme în cheie SF. Pentru mine, poveștile despre oamenii care aduc ceva pozitiv în viața lor și a celorlalți nu sunt niciodată plictisitoare. Adaugă și un stil de scrie care mă gâdilă plăcut la neuroni și sunt mulțumită.

Nu sunt prea multe de spus despre cartea asta dacă nu vrei să povestești acțiunea. Dar este interesantă, pentru că afli cum își imaginau oamenii viitorul înainte de era internetului și a computerelor. Și uneori ai surprize plăcute, așa cum este ”Slan”. Au trecut ani buni de când am citit-o și tot îmi mai aduc aminte despre ce este vorba. Deci a făcut impresie.

Este o carte perfectă dacă vrei ceva antrenant și nu foarte filosofic. Este ca un film de acțiune bine făcut. Uneori este foarte plăcut să citești o asemenea carte. SF relaxant dar fără să fie plictisitor. Ce vrei mai mult de atât?

Verdict: de citit.

Categorie: SF vintage.

Experiența mea personală: îmi plac speculațiile despre viitorul evoluției umane.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 11 August 2016 by in Pentru cunoscători and tagged , , .

Arhivă

Follow Cu mintea la… SF on WordPress.com
%d bloggers like this: