Cu mintea la… SF

Science fiction-ul este bun pentru neuroni

Avanpremieră – Jucătorul Total de Iain M. Banks

Zilele astea lungi de vară îți oferă scuza perfectă să devorezi o carte plină de aventuri intergalactice. Ai de unde alege dar, dacă vrei ceva proaspăt, săptămâna viitoare o să apară, la Nemira, al doilea volum din seria ”Cultura” de Iain M. Banks. Mai jos este un fragment în avanpremieră, dacă vrei să ai o idee cu ce se ”mănâncă” :-).  Coperta este fără îndoială foarte apetisantă 🙂 🙂 :-).

Jucatorul_total_Iain_M_BanksAceasta este povestea unui om care a plecat departe vreme îndelungată, doar pentru a participa la un joc. Omul este un jucător pe nume „Gurgeh“. Povestea începe cu o bătălie care nu este de fapt o bătălie, şi se încheie cu un joc care nu este un joc.

Cât despre mine? Vă voi spune câte ceva despre mine ceva mai târziu.

Iată cum începe povestea.

Praful se ridica după fiecare pas. Traversa şchiopătând deşertul, urmând silueta care purta costum de protecţie. Arma tăcea în mâinile lui. Aproape sigur ajunseseră la destinaţie; trecând prin câmpul sonor ale căştii, vuietul îndepărtat al valurilor îi răsuna în urechi. Se apropiau de o dună înaltă, de pe care aveau să vadă ţărmul. Reuşise să supravieţuiască; nu se aşteptase la asta.

Aerul era uscat şi arzător în lumina orbitoare, însă în interiorul costumului se simţea protejat de soare şi de arşiţă; răsfăţat şi confortabil. O margine a vizierei căştii era întunecată din cauza unei lovituri, iar piciorul drept, de asemenea atins, i se îndoia greoi, făcându-l să şchiopăteze, însă în rest avusese noroc. Ultimul atac se petrecuse în urmă cu un kilometru, iar acum se aflau aproape în afara razei de acţiune a oricărui atacator.

Roiul de proiectile a trecut ca un arc sclipitor peste culmea cea mai apropiată. Le-a văzut târziu din cauza vizierei avariate. A crezut că proiectilele începuseră deja să tragă, însă era vorba doar de razele soarelui, reflectate de formele lor zvelte. Roiul a coborât şi s-a legănat la unison, ca un stol de păsări.

Când proiectilele au început să atace, acest lucru a fost anunţat de pulsaţii stroboscopice de culoare roşie. Şi-a ridicat arma pentru a riposta; celelalte siluete în costume deschiseseră deja focul. Unii au plonjat pe solul prăfos al deşertului, iar alţii s-au lăsat într-un genunchi. El era singurul care rămăsese în picioare.

Proiectilele au virat din nou, întorcându-se toate în acelaşi timp, apoi dispersându-se pentru a porni fiecare în altă direcţie. Norişori de praf s-au ridicat în jurul picioarelor lui când loviturile au nimerit aproape. A încercat să ţintească una dintre maşinăriile minuscule, dar acestea se deplasau uimitor de iute, iar arma părea mare şi greoaie în mâinile lui. Costumul a scos sunete care au acoperit Zgomotul îndepărtat de tragere şi strigătele celorlalţi oameni; în interiorul căştii au licărit câteva lumini, prezentând amănunte privind avariile. Costumul s-a cutremurat, iar piciorul stâng i-a amorţit brusc.

Trezeşte-te, Gurgeh!

Aflată alături de el, Yay a izbucnit în râs. S-a răsucit pe un genunchi în clipa în care două dintre proiectilele mici, simţind că acolo se afla punctul slab, s-au îndreptat brusc spre partea lor de grup. Gurgeh a văzut maşinile venind, dar arma vibra nebuneşte în mâinile lui şi părea să ţintească spre locurile în care proiectilele fuseseră deja. Cele două vehicule au ţâşnit spre spaţiul dintre el şi Yay. Unul dintre ele a scos o lumină orbitoare şi s-a dezintegrat; cuprinsă de exaltare, Yay a scos un strigăt. Celălalt proiectil s-a legănat între ei; ea a întins fulgerător un picior, încercând să îl lovească. Gurgeh s-a întors cu stângăcie pentru a trage în proiectil, nimerind-o pe Yay, al cărei costum a făcut gloanţele să ricoşeze. A auzit-o ţipând şi blestemând. Apoi, Yay s-a împleticit, dar a reuşit să întoarcă arma; în jurul celui de-al doilea proiectil au izbucnit arteziene de praf în momentul în care s-a întors cu botul spre ei, după care pulsaţiile lui roşietice au iluminat costumul lui Gurgeh, umplându-i viziera de întuneric. S-a simţit amorţit de la gât în jos şi s-a năruit la pământ. Totul a devenit întunecat şi tăcut.

 

Advertisements

One comment on “Avanpremieră – Jucătorul Total de Iain M. Banks

  1. Pingback: Scurte #487 | Assassin CG

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 12 July 2016 by in ET CETERA and tagged , , , .

Arhivă

Follow Cu mintea la… SF on WordPress.com
%d bloggers like this: