Cu mintea la… SF

Science fiction-ul este bun pentru neuroni

Orașele scufundate – Felix Aderca

Orasele_scufundate_Felix_AdercaCred că asta este prima carte de SF din perioada interbelică pe care o citesc. Cu adevărat ”vintage” :-). Făcând abstracție de toate elementele tributare perioadei în care a fost scrisă este o lectură surprinzător de antrenantă. Am cumpărat-o pentru că scria pe coperta patru că este ”o carte de redescoperit în secolul XXI”. Și chiar a fost o descoperire.

Pentru că nu am mai citit o carte despre felul în care omenirea se poate stinge o dată cu soarele nostru, dacă nu reușim să prindem rădăcini altundeva prin Univers. Bineînteles, acum știm că de fapt soarele va fi cel care va distruge Pământul cu mult înainte ca el să moară. Dar prin anii 30 fizica nucleară era abia la început. Încă nu se știa cum funcționează Sol și cum se va comporta când va ajunge la vârsta a treia.

Dar ”Orașele scufundate” are destul de multe idei care a care rezistă surprinzător de bine avansului științei. Ca ideea că oamenii, în absența energiei solare vor începe să creeze energie din valuri (ca să vezi, deja se întâmplă asta!). Sau aceea că oceanul va deveni sursa noastră de materii prime și casa noastră (minunea minunilor, se pare că unii deja se gândesc la asta!).

De fapt, Aderca prezintă omenirea în două puncte de evoluție, unul când ajungem la stadiul megapolisului și celălalt spre finalul vieții umane și solare, când suntem doar câteva rămășițe împrăștiate pe fundul oceanului. Evident, acțiunea principală se concentrează în al doilea punct, dar felul în care este introdusă nu prea este pe gustul meu.

Nu prea mi-a plăcut teatralismul personajelor. Ai impresia că citești o telenovelă situată la sfârșitul lumii. De acord, este un moment tensionat și plin de nesiguranță, care se pretează la emoții ample dar parcă erau cam exagerate. Am citit în prefața scrisă de Holbana că această care a apărut mai întâi ca foileton. Asta explică puțin punerea în scenă. Trebuia să păstreze interesul cititorilor până la următorul număr, nu? Bineînțeles, personajele masculine sunt cele care au apanajul aproape exclusiv al științei și rațiunii, pe când femeile sunt cele care bagă bețe în roate (sau diamante în rachete) deoarece sunt prea emoționale. Sincer, mă așteptam la asta, având în vedere când a fost scrisă.

Dacă este să vorbim de ansamblu, atunci este o carte care îmi place. Ideea și unele mici anacronisme sunt chiar plăcute. Are o coajă tare, dată de un stil mult prea afectat, dar o dată ce treci de ea poți să te bucuri de viziunea unui om care gândea asemănător cu noi, deși nu cunoștea pe atunci computerele și puterea atomului. Dacă vreți ceva altfel, este exact ce recomand.

Verdict: Surprinzător de interesantă.

Categorie: Pentru amatori de lucruri vechi, dar bune.

Experiența mea personală: Uneori curiozitatea te răsplătește :-).

Advertisements

2 comments on “Orașele scufundate – Felix Aderca

  1. jeje
    23 May 2016

    Am citit-o in copilarie, dar nu am curaj sa o reiau. Recomand si “Un roman in Luna”, scris chiar cu vreo 20 de ani mai devreme.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 23 May 2016 by in Pentru cunoscători and tagged , , .

Arhivă

Follow Cu mintea la… SF on WordPress.com
%d bloggers like this: