Cu mintea la… SF

Science fiction-ul este bun pentru neuroni

Blindsight – Peter Watts

Blindsight_Peter.WattsNu se putea să nu scriu despre ”Blindsight”. Pur și simplu nu se putea. Pentru că este atât de bună. Și atât de provocatoare. În așa măsură că prin SUA (sau Canada, nu mai țin minte exact) se discută pe la universități. De ce? Deoarece pune pune masă o idee la care nu le place să ne gândim, de la vlădică până la opincă (a se citi de la doctorat până la patru clase).

Ce ai spune dacă elementul de care ne mândrim noi cel mai mult, pe care îl considerăm ca fiind definitoriu pentru ființa umană – conștiința – ar fi doar un accident al evoluției? Dacă ai afla că inteligența nu necesită introspecție și autoreflecție, sentimente sau morală? Nu-i așa că deja nu mai te simți în largul tău? Îți spui în sinea ta ”Și ce m-ar face să fiu eu?” Răspunsul? Nimic! Pentru că eul este doar un construct artificial, care doar te împiedică să reacționezi mult mai rapid și adaptat la ceea ce se întâmplă în jurul tău. Fascinant, nu-i așa? Cel puțin este așa pentru mine.

Acum, nu vă imaginați că cartea asta este o analiză insipidă a unei idei destul de abstracte. Nu, că doar doar vorbim de Peter Watts aici. Prin urmare este țesută impecabil în acțiune și descrieri. ”Blindsight” este o poveste despre primul contact și cum asta ne poate face să reconsiderăm ceea ce considerăm noi că este esențial pentru inteligență.

Iar cireașa de pe tort? Vampiri! Nu vă așteptați la asta, așa-i? Vampiri, călătorii spațiale și extraterești. Vă garantez că este o combinație care merge fără nici un fel de probleme. Și o să aflați în această cartea cea mai cool explicație a unei clasice vulnerabilitați a vampirilor. Ai putea să construiești un roman întreg pe felul în care și-a imaginat Watts vampirii și să fie al naibii de interesant. Pentru că science rocks! Mai ales în combinație cu talent literar.

Nu vreau să reiau prea mult ce am spus despre stilul lui Watts. Dacă sunteți curioși, am detaliat mai mult pe această temă când am vorbit despre trilogia ”Rifters”. Am afirmat în stânga și dreapta că este unul din favoriții mei și felul în care își construiește frazele este unul din motivele pentru care este printre ”premianți”:-).

Ce ar mai fi de spus? Doar asta: mi-a plăcut. M-a întors cu pe dos de fiecare dată când am recitit-o și probabil o să o facă și în continuare dar este fascinantă. Am citit fiecare cuvințel, inclusiv postfața și referințele de la final. Pentru că science rocks! De obicei evit să pun citate prea lungi, dar ”Blindsight” se vinde mai bine singură. Așa că mai jos este un fragment care mi-a plăcut foarte mult și care o să vă dea o idee despre ce am vorbit până acum.

Verdict: Fabuloasă!

Categorie: SF tare, delicios

Experiența mea personală: Combinația perfectă!

Centuries of navel-gazing. Millennia of masturbation. Plato to Descartes to Dawkins to Rhanda. Souls and zombie agents and qualia. Kolmogorov complexity. Consciousness as Divine Spark. Consciousness as electromagnetic field. Consciousness as functional cluster.

I explored it all.

Wegner thought it was an executive summary. Penrose heard it in the singing of caged electrons. Nirretranders said it was a fraud; Kazim called it leakage from a parallel universe. Metzinger wouldn't even admit it existed. The AIs claimed to have worked it out, then announced they couldn't explain it to us. Gödel was right after all: no system can fully understand itself. Not even the synthesists had been able to rotate it down. The load-bearing beams just couldn't take the strain. All of them, I began to realize, had missed the point. All those theories, all those drugdreams and experiments and models trying to prove what consciousness was: none to explain what it was good for.
Blindsight
Autor: Peter Watts

Advertisements

One comment on “Blindsight – Peter Watts

  1. Pingback: Hoțul de moarte – Miloș Dumbraci | Cu mintea la... SF

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 20 May 2016 by in Absolut formidabile and tagged , , .

Arhivă

Follow Cu mintea la… SF on WordPress.com
%d bloggers like this: