Cu mintea la… SF

Science fiction-ul este bun pentru neuroni

Cuadratura cercului – Gheorghe Săsărman

Cuadratura_cercului_Ghe._SasarmanAm cumpărat cartea asta mai mult datorită mențiunilor de pe coperta patru, care spuneau ca Ursula K. LeGuin a tradus-o pentru Statele Unite. LeGuin este printre scriitoarele mele favorite. Mi-am spus să merg pe mâna ei.

”Cuadratura cercului” este o colecție de povestiri scurte care tratează un singur subiect: orașul și relația lui cu oamenii. Dacă citești puțin prefața îți dai seama că este normal să scrie despre asta (Gheorghe Săsărman este de profesie arhitect). Trebuie să spun că m-a surprins plăcut. Este încă una dintre cărțile pe care nu poți să le încadrezi într-un stil sau curent bine definit. În volum sunt texte care vorbesc despre mituri grecești sau amerindiene dar și despre orașe din viitor, care de care mai fantastice.

Trebuie să recunosc, Ursula K. LeGuin a sumarizat foarte bine estetica prozei lui Săsărman: ”rather formal, very clear, and has a quiet, musical cadence”.* Mai adaugă ceva după asta, dacă poți! Aproape că nu vreau să încerc, dar o să o fac oricum. Pentru că trebuie să vă spun impresiile mele.

Prima dintre ele este că această carte este ca o pardoseală cu modele geometrice perfect definite, armonioase și simetrice. Asta ca să păstrăm tema urbană. Fiecare povestire este un element al aceste podele, frumos finisată și interesantă. Sunt povestiri care tratează o varietate de subiecte: ce înseamnă să vrei să schimbi ideile unei urbe; călătoria în timp; orașul fantomă/mitic; universul reflectat într-o așezare umană. Dar fiecare dintre ele au în comun tonul și atenția la detalii.

Cea de doua impresie puternică care mi-a rămas în minte a fost uimirea în fața imaginației pe care o dovedește fiecare dintre aceste povestiri. Să scrii 36 de texte, perfect închegate și vii doar despre un singur subiect este un adevărat tur de forță. Și sunt vii. Sunt puține cărți care, în sute de pagini, reușesc să te imerseze în universul lor atât de bine cum o fac fiecare dintre aceste povestiri. Aproape că poți să miroși aromele fiecărui oraș și să vezi aievea culorile care le definesc zidurile și străzile.

Mai trebuie să vă spun că mi-a plăcut? Cred că se citește cu ochiul liber :-). ”Cuadratura cercului” este cu siguranță o carte pe care aș recomanda-o oricui care vrea să citească SF românesc de calitate. Vreți o dovadă? Cred că un mic fragment o să vă convingă:

”Al șaselea simț – stereognoza, cum fusese supranumit simțul special al orientării în spațiu – nu avea șanse să fie integrat eredității. Verdictul categoric al geneticienilor provocase o vie agitație în rândul populației stereopolitane și stârni comentarii aprinse în întreaga lume. Vizionari de geniu imaginaseră proiectul temerar al orașului spațial, în care să fie abolită tirania orizontalei și a verticalei, a unghiului drept, a planului; lungi generații de constructori trudiseră pentru a pregăti apariția acelor materiale și tehnologii care să facă posibilă o asemenea înfăptuire. Nimeni nu prevăzuse teribiul deznodământ.”

Verdict: Perfect finisată

Categorie: Pentru cei care vor calitate

Experiența mea personală: Fantastic! Ador surprizele!

*aproape formală, foarte clară și are o cadență calmă, muzicală

Advertisements

5 comments on “Cuadratura cercului – Gheorghe Săsărman

 1. relu
  20 April 2016

  Daca nu ma insel, traducerea in engleza a fost facuta de Ursula K. LeGuin din spaniola, publicata in 2013 la Aqueduct Press. Mentiunile la Margaret Atwood sunt pentru alta editie?

  Like

  • Cu mintea la SF
   20 April 2016

   A fost vorba tot timpul de LeGuin, doar că atunci când am scris recenzia aveam Margaret Atwood pe creier. Mi-am corectat greșeala. Îți mulțumesc și ție si lui Sebastian Mihail că mi-ați atras atenția.

   Liked by 1 person

   • relu
    20 April 2016

    Cu placere. Se mai intimpla, toti avem autori preferati pe creier. 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 20 April 2016 by in Pentru cunoscători and tagged , , , .

Arhivă

Follow Cu mintea la… SF on WordPress.com
%d bloggers like this: