Cu mintea la… SF

Science fiction-ul este bun pentru neuroni

Oryx și Crake – Margaret Atwood

Oryx_si_Crake_Margaret_AtwoodDe mult aveam în plan să citesc ”Oryx și Crake”. Am cumpărat-o impulsiv acum câțiva ani dar nu am avut niciodată înclinația să o citesc. De la o vreme însă îmi tot sărea în ochi. Așa s-a născut textul ăsta. Este prima carte de Margaret Atwood pe care o citesc. Am văzut ecranizarea (relativ fidelă, din câte am înțeles) a romanului ei faimos ”The Handmaid’s Tale”. Și este unul dintre puținele filme care mi-a rămas în cap. De fiecare dată când citesc o carte despre un viitor distopic, mă gândesc la filmul ăsta. Iar acum, o să mă gândesc și la ”Oryx și Crake”.

O să găsiți pe net discuții dacă este un roman de Science Fiction sau Speculative Fiction. Sincer, puțin mă interesează. Din punctul meu de vedere nu contează asta ci povestea pe care o spune. Iar aceasta îți încrețeste pielea pe tine. Pentru că ar fi așa de ușor să se întâmple. Deja am pornit pe panta asta. Doar aruncați un ochi pe site-ul ted.com și selectați clipurile ce țin de genetică. O să înțelegeți ce vreau să spun.

Povestea este simplă, dar este spusă atât de bine și captivant că abia când ai terminat de citit îți dai seama că ai putea să faci rezumatul cărții în două, trei fraze. Dar ești așa de afundat în povestea lui Snowman/Jimmy că nu îți dai seama de asta.

Din primul paragraf poate v-ați dat seama că este o poveste despre ”sfârșitul lumii”. Cel puțin, lumea așa cum o știm astăzi. Povestea se construiește încet, cu flash back-uri între prezent și trecut, împletite cu măiestrie. Nu este ușor să pui o felie din trecut exact acolo unde trebuie astfel încât să nu simți când se face trecerea între planurile temporale. Faptul că sănătatea mintală a persoanjului principal este la fel de răvășită ca orașele din acest prezumtiv viitor este clar de ajutor. Dar un asemenea pretext rezistă doar până la un anumit punct. După aceea talentul își spune cuvântul.

Mie nu ”sunat” nicio notă falsă în toată cartea. Da, este lentă. Da, este plină de descrieri minuțioase și figuri de stil. Dar mi-a plăcut să o citesc. M-a ”prins” ideea, povestea personajului principal și felul în care sunt spuse. Trebuie să citești toate detaliile, fie ele dezgustătoare și/sau imorale pentru că sunt de nedespărțit de măduva principală a romanului. Se cunoaște că fiecare rând a fost scris de cineva care are experiență, care știe ce vrea și cum să îți prezinte acel lucru cu maximum de impact.

Am citit câteva opinii despre ”Oryx și Crake” și mai toate se plângeau de final. Pentru mine, a fost perfect. Da, nu pune o fundă frumoasă pe soarta lui Snowman si a crakerilor, dar tocmai asta este ideea. Este sfârșitul lumii, doar. Este în același timp un final dar și un nou început. Ești în punctul unde orice se poate întâmpla. Iar Atwood îți spune cum ai ajuns acolo, dar nu și ce se întâmplă mai departe. Mi s-a părut logic. Știu că și eu m-am plâns de unele finale de carte. Dar aici chiar nu mă deranjează. Se potrivește foarte bine cu tonul povestirii și cu povestea în sine.

Mai vă îndoiați că vă voi recomanda să o citiți? Nu? Atunci știti ce aveți de făcut.

Verdict: Apocalipsă la cel mai înalt nivel

Categorie: Pentru cunoscători

Experiența mea personală: Ador poveștile bine spuse!

Advertisements

One comment on “Oryx și Crake – Margaret Atwood

  1. Pingback: Cuadratura cercului – Gheorghe Săsărman | Cu mintea la... SF

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 6 April 2016 by in Absolut formidabile, Pentru cunoscători and tagged , , , , .

Arhivă

Follow Cu mintea la… SF on WordPress.com
%d bloggers like this: