Cu mintea la… SF

Science fiction-ul este bun pentru neuroni

The Quantum Thief & The Fractal Prince – Hannu Rajaniemi

CThe_Quantum_Thief_Hannu_Rajaniemiărțile astea îmi aduc aminte de două lucruri diferite. Mai întâi de toate, de faimoasa ”O mie și unu de nopți”. Pentru că este plină de povești, mari și mici, dar la fel de interesante și pline de savoare. Mai apoi, de o ceapă. Nu râdeți. Nu este o metaforă gratuită. Multe dintre povești și persoanje au multe straturi, care trebuie decojite cu răbdare.

Combină cele două elemente și ai două cărți complexe care nu sunt o lectură chiar atât de ușoară ca vestitele povești arabe. Pentru că totul se desfășoară într-un ecosistem digital, cuantic și relativist care nu aș fi putut să mi-l imaginez în vecii vecilor. Dacă citești cu atenție o să vezi care este ideea de pornire pentru multe dintre tehnologii, dar este nevoie de o minte cu adevărat creativă să le extindă la nivelul în care sunt prezentate în ”The Quantum Thief” și ”The Fractal Prince”.

Nu te lăsa înșelat de cuvinte care poate le cunoști, ca router sau bijuterie sau jinni. Pentru că Rajaniemi le-a păstrat doar pentru ideea care o conțin. În paginile care le-a scris, cuvintele care astăzi îți evocă o cutie de plastic sau cercel mai mult sau mai puțin costisitor nu au aceiași funcție. Insist pe acest lucru pentru că, în cazul meu, până nu am lepădat vechile reprezentări ale acestor cuvinte nu am putut să savurez pe deplin povestea.The_Fractal_Prince_Hannu_Rajaniemi

Uneori mi-a fost greu să îmi dau seama de funcționalitatea unui obiect numit cu un cuvânt cât de cât familiar. Și am fost frustrată, admit. Însă cu cât citești mai mult, cu cât de afunzi mai mult în lumea lui Jean le Flambeur, cu atât devine mai ușor să înțelegi. Așa că aveți răbdare. Nu sunt cărți care să fie înghițite pe nemestecate.

Mi-a plăcut foarte, foarte mult cum Rajaniemi se joacă cu arhetipurile într-o lume în care spațiul virtual, inteligența artificială și genetica sunt motoarele din spatele societății umane. Dar în care motivațiile și sentimentele nu s-au schimbat mai deloc. Uneori am avut impresia că a luat miturile din mai multe civilizații, le-a redus la esență, apoi le-a îmbrăcat frumos în veșminte cuantice și fractale :-). Respect oamenii care sunt în stare să spună povești vechi de când lumea dar într-un așa fel încât să nu te plictisești când le citești.

Am mai spus-o, nu sunt cărți main stream. Prima la mână, trebuie să înțelegi cel puțin la nivel de novice tehnologia actuală și să știi un minim de fizică. Din fericire, mă încadrez la această categorie (canalele de știință de pe YouTube chiar te pot învăța două, trei chestii). A doua la mână, trebuie să fii foarte atent când urmărești firul poveștii. Pentru că nu este liniar. Sunt multe flash back-uri, descrieri paralele de evenimente care de fapt sunt unul în continuarea ceilulalt. Nu de degeaba am spus că îmi aduc aminte de o ceapă.

Răsplata însă merită. Sunt cărți care îți exersează atenția, bruma de știință care o știi și te distrează în același timp. Ceea ce pentru mine înseamnă entertaiment de ce mai înaltă calitate. Prin urmare, recomand să le citiți, în engleză sau română, cum vă este pe plac.

Verdict: Fantastic de fantasmagorică

Categorie: Pentru cunoscători și iubitorii de toate cele digitale

Experiența mea personală: Dieta completă pentru o minte care se gândește la SF.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Arhivă

Follow Cu mintea la… SF on WordPress.com
%d bloggers like this: