Cu mintea la… SF

Science fiction-ul este bun pentru neuroni

Avanpremieră – Prințul fractal de Hannu Rajaniemi

hannu-rajaniemi---printul-fractal-c1-3Am ajuns la cărțile lui Rajaniemi prin filiera Peter Watts. Cine l-a citit pe Watts știe că nu este mainstream. Nici Rajaniemi nu este, dar subiectele sunt complet diferite. Dacă vrei să vizitezi omenirea postsingularitate, când inteligența artificială face parte din cotidian, ”Hoțul cuantic” și ”Prințul fractal” sunt absolut fascinante. Dar ce mi-a plăcut cel mai mult este felul în care spun povești îmbrăcate în hainele fastuoase ale unui viitor… fantastic.

Aveți mai jos un fragment în avanpremieră, via Nemira, bineînțeles.

„Ieşind din umbra stringului cosmic, flota Sobornost se năpusteşte asupra gunoiului cuantic.

Războmintea coordonează atacul din virtul de bătălie. Singura indulgenţă pe care o îngăduie întrupării – şi o dovadă de respect faţă de Primi – este un iz vag de lubrifiant. Altfel este imersat în datele bătăliei spaţiale, translatate şi filtrate de metasinele său. Vede prin ochii tuturor copyfraţilor lui, de la mintea cea mai măruntă a unui focos de nanomisil, până la propria ramificaţie elevată din nava oblast.

Are nevoie de toate ca să facă surf pe deficienţa unghiulară pe care stringul o decupează din continuumul spaţio-temporal, un efect de lentilă gravitaţională care-i face pe zoku să vadă dublat. Stringul este o cicatrice în vid lăsată de Erupţie, groasă de nici un femtometru, lungă de zece kilometri, în buclă – şi mai masivă decât Pământul, deoarece acumulează prin acreţie nori de hydrogen şi praf precum carnea în jurul osului.

Stringul înghite câteva dintre cele două sute de nave raion ale războminţii. Ele mor în fulgere silenţioase în lungul său, ca nişte diamante în colierul unei pellegrine. Dar sacrificiul lor câştigă elementul-surpriză. Restul flotei atacă navele zoku: două fălci de cleşte alcătuite din fuziune şi furie.

Navele inamice sunt mari şi stângace, prin comparaţie cu prismele şi poligoanele diamantine ale Sobornostului. Unele sunt structuri elaborate, aidoma unor jucării mecanice, care găzduiesc minţi întrupate ineficient în corpuri materiale. Altele sunt mai efemere, bule de săpun ce conţin creieri cuantici, verzi, albaştri şi vii; alt motiv pentru a fi dezgustat de biologia haotică şi organic a vechiului Pământ şi de predilecţia ei spre exploatarea stărilor cuantice cu existenţă îndelungată.

Navele zoku dispun totuşi de propriile lor trucuri. Chiar şi în afara conurilor lor de lumină, ele execută manevre aleatorii, nebuneşti, care se traduc cumva într-un răspuns perfect faţă de cele două tentacule convergente ale navelor Sobornost ce scuipă printre ele proiectile strangelet. Gheizere de barioni exotici şi radiaţii gamma erup când armele lovesc, însă provoacă mai puţine distrugeri decât intenţionase războmintea.

Gunoi cuantic, gândeşte ea. Asta-i ceea ce justifică războiul ei, felul cum zoku îmbrăţişează imprevizibilitatea şi unicitatea mecanicii cuantice, teorema no-clonă care înseamnă că totul moare. La fel ca fraţii ei, a fost creată pentru a purta războiul împotriva morţii. Şi nu luptă ca să fie învinsă.

Ascultând comanda războminţii, Arhonţii flotei calculează echilibre Nash ce ţes fluxurile-raioane în formaţiuni care se autoorganizează şi înconjoară navele zoku, încearcă să silească inamicul să utilizeze strategii în care entanglement-ul pe care-l partajează ele să nu le mai ofere un avantaj. Este aproape prea uşor: zoku se dispersează, lăsând un interstiţiu în mijloc…

Şi brusc, interstiţiul nu mai este gol. Metaînvelişurile a două uriaşe nave Gun Club zoku se dizolvă, cu o clipă înainte de a deschide focul. Până şi nava oblast pare o piticanie pe lângă ele: sfere cu cozi accelerator liniare, lungi de câţiva kilometri. Ele trag cu găuri negre la scara Planck, care se evaporă în climaxuri Hawking violente, convertind în energie volume de materie de ordinul unor lanţuri muntoase. Ce fac ele aici?”

Printul Fractal de Hannu Rajaniemi

Titlul original: The Fractal Prince

Colecția: Nautilus

Traducător: Mihai Dan Pavelescu

Apare pe 7 martie 2016 la editura Nemira

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 4 March 2016 by in ET CETERA and tagged , , , .

Arhivă

Follow Cu mintea la… SF on WordPress.com
%d bloggers like this: