Cu mintea la… SF

Science fiction-ul este bun pentru neuroni

Substanța M – Phillip K. Dick

substanta_m_Phillip_K_DickPe spatele acestei cărți este o propoziție care afirmă că este “cel mai înspăimântător roman despre droguri al tuturor timpurilor”. Din punctul meu de vedere este mai mult despre absurdul la care se poate ajunge atunci când duci până in pânzele albe o situație/idee/doctrină/etc.

Nu contest faptul că descrierile halucinațiilor și a ideației absurde ale personajelor care consumă droguri sunt înfricoșătoare. Categoric sunt. Primul paragraf sună așa: ”A fost o dată un tip care își scutura gângăniile din păr cât era ziua de lungă. Doctorul i-a spus că în părul lui nu era nici urmă de gângănii. După ce a petrecut, una după alta, opt ore sub duș, stând sub apă fierbinte și suportând durerea provocată de gângănii ieși și se șterse, dar tot le mai avea în păr. De fapt, le avea peste tot. Peste o lună îi ajunseră în plămâni.” Nu-i așa că aproape să le vezi și tu? Iar dialogurile… ai nevoie de multă răbdare să le citești. Mai ales dacă ai o minte înclinată spre raționamente logice și deductive. Dar sunt înșelător de captivante. Te afunzi pe nesimțite un lumea lui Arctor, Barris, Donnei și a lui Luckman. La un moment dat începi să înțelegi ce vorbesc. Și chiar să gândești la fel. Este o scenă pe la mijloc care implică un raționament simplu legat de o bicicletă. Mărturisesc că eram așa de prinsă în lumea lor că nu am pus cap la cap informația.

Da, este cel puțin neliniștitoare o asemenea experiență. Dar, cel puțin în cazul meu, când vine vorba de cărți, neuronul bate celula miocardică (sau hormonii, dacă vreți acuratețe științifică 🙂 ). Așadar, pentru mine este mult mai interesant ce stă în spatele acțiunilor personajelor. De aceea, ce mi-a rămas în cap multă vreme după ce am citit prima dată cartea a fost finalul, care este mai mult despre ce își fac oamenii unii altora decât despre ce efect au drogurile asupra oamenilor. Credeți-mă, este mult mai înfricoșător decât drogurile.

Ce trebuie menționat este faptul că cartea asta este mult mai filosofică decât te-ai aștepta de la un SF. Este emoțională și emotivă, personală și implicată. O să înțelegeți de ce când citiți post-script-ul. Pe alocuri seamănă foarte mult cu stilul “flux de conștiință”. Ca să nu spuneți ca nu ați fost avertizați.

Poate și de aceea nici nu ”sună” a SF pe alocuri. Adevărat, se presupune că acțiunea este plasată undeva prin anii ’90, poate un pic mai târziu (dacă nu știați, a fost scrisă prin anii ’70). Singurul element “futuristic”, ca să îi spunem așa, este costumul de camuflaj pe care îl poartă polițiștii ca să își ascundă identitatea. Costumul ăsta este un element important al acțiunii și este unul din primele lucruri care îmi vin în minte când mă gândesc la ”Substanța M”. Care, a propos, are un titlu mult mai interesant în engleză: “A Scanner Darkly”. Este chiar poetic, în modesta mea opinie. Traducerea în română este complet lipsită de inspirație.

Și acum ajungem la punctul central al fiecărei recenzii: merită sau nu să citiți cartea. Recomandarea mea este, da, categoric. Fără nici cea mai mică îndoială.

Verdict: absurdul naște cărți colosale
Categorie: foarte bun, excepțional, fantastic
Experiența mea personală: încă un motiv să iubesc SF-ul. Și tot ce a scris Philip K. Dick

P.S. Merită o mențiune și filmul care a fost făcut după aceasta carte. Sincer, pentru mine nu a fost memorabil, cu excepția faptului că este o interpretare interesantă a animației combinată cu filmarea ”clasică”. Și a modalității de ilustrare a costumului de care am vorbit mai sus. Și a actorilor din rolurile principale: Keanu Reeves și Robert Downey Jr. (prietenele știu de ce 🙂 ).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 19 February 2016 by in Absolut formidabile and tagged , , .

Arhivă

Follow Cu mintea la… SF on WordPress.com
%d bloggers like this: