Cu mintea la… SF

Science fiction-ul este bun pentru neuroni

Daemon și Freedom – Daniel Suarez

Daemon_Daniel_SuarezLumea de azi este puțin înfricoșătoare. Presupun că asta se poate spune despre orice etapă din istoria omenirii, dar acum parcă avem mai multe la dispoziție să facem tot felul de grozăvii. Putem însă să facem și o mulțime de lucuri bune. Asta este ce am înteles eu din cărțile lui Daniel Suarez. Nu sunt SF per se – pe Amazon sunt încadrate la thilller tehnologic – dar vorbesc despre un viitor care se poate întâmpla chiar mâine. Toate tehnologiile descrise in ”Daemon” și ”Freedom” sunt deja disponibile, unele chiar pe scară largă, iar cele care nu sunt încă comune sunt cel puțin în stadiul de testare.

După ce am terminat de citit ”Daemon” m-am gândit serios dacă mi-ar plăcea să trăiesc în lumea pe care o descrie și înclin să spun că da. Cred că puțin se întâmplă deja, în forme ușor diferite. Suarez speculează cum Internetul ne va ajuta să fim o comunitate globală dar fiecare să poată să trăiască cu resursele pe care le are la îndemână local. Este o idee care prinde putere în ultimii ani.

Iar acest lucru se poate realiza doar cu ajutorul tehnologiei, care este un fel de personaj de sine stătător de-a lungul acțiunii ambelor volume. Mărturisesc că nu m-au plictisit nicio secundă pasajele care descriu cum funcționează fiecare gadget și mașinărie. Pentru că rezultatul utilizării lor este fascinant și esențial pentru ce se întâmplă în continuare.

Nu știu cum se numește stilul în care sunt scrise, dar felul în care Suarez folosește narațiunea clasică, dialogurile stenografiate si textele jurnalistice este interesant. Și te menține în priză. De fiecare dată când schimbă perspectiva și stilul este ca și cum miști un obiect ca să îi vezi și alta fațetă. La final ai imaginea completă și înțelegi cum se îmbină toate părțile.Freedom_Daniel_Suarez

Punctul forte ale acestor cărți este cât de realiste sunt. Nu vă așteptați la figuri de stil subtile sau alte finețuri. Suarez scrie foarte aproape utilitarism, dar corect și plăcut ochiului și minții. Însă știe să insiste asupra elementelor care descriu cu maximum de impact ceea ce trebuie ca să îți țină treaz interesul. Unde mai pui că, dacă ești interesant de tehnologii noi, cartea asta îți satisface apetitul pentru tot cam toate domeniile: medicină, printere 3D, agricultură, vehicule autonome, etc.

Însă cel mai mult te prinde acțiunea. Este plină de suspans, personaje ”de toate culorile”, răsturnări neașteptate de situație. Este ca o călătorie cu viteză maximă pe o motocicletă pe un drum cu multe curbe. O dată ce te agață ești cu răsuflarea tăiată până se termină totul. Și când ajungi la final, nici nu îți vine să crezi că s-a terminat. Din punctul ăsta de vedere, este la egalitate cu orice thriller bun pe care l-am citit până acum. Dacă nu era clar, da, vă recomand să le citiți.

Verdict: Chapeau bas monseiur Suarez!

Categorie: Speculații interesante

Experiența mea personală: OK, am mai aflat ceva nou.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 18 November 2015 by in Altceva decât SF, Ușurele, dar bune and tagged , , .

Arhivă

Follow Cu mintea la… SF on WordPress.com
%d bloggers like this: