Cu mintea la… SF

Science fiction-ul este bun pentru neuroni

Lock In – John Scalzi

LockInScalziCe ai face dacă ai fi perfect conștient dar nu ai putea comunica cu cei din jurul tău, nu te-ai putea mișca și nu ai avea șansa să mai faci asta vreodată aceste lucruri? Nu este un subiect de gândire prea plăcut, nu-i așa? Este însă un punct excelent de pornire al unui roman SF. Scalzi pune în discuție o temă provocatoare, aduce la lumină o soluție perfect plauzibilă și le adună pe amândouă într-o intrigă interesantă.

Dacă este un lucru care particularizează ”Lock In” este faptul că îl citești mai degrabă ca pe un roman polițist. Ceea ce mi-a plăcut foarte mult. Îmi plac hibrizii de tipul ăsta. Este relaxant să citești o poveste despre viitor scrisă cu fler polițist. Este oarecum reconfortant să te gândești că lucrurile nu se vor schimba foarte mult.

Însă nu vă așteptați la o simplă intrigă polițistă cu câteva elemente futuriste aruncate pe ici pe colo, așa pentru aromă. Nu ar fi mult prea simplu. Volumul ăsta oferă în același timp un mister de rezolvat și un exercițiu de gândire legat de transhumanism și discriminare. Vă jur, nu inventez cuvinte. OK, îl voi explica puțin. (Nota bene: este interpretarea mea asupra acestui curent filozofic, dacă vreți să știți mai multe un search pe internet o să vă lămurească. Puteți începe de aici.) Transhumanismul este un termen care se referă la felul în care oamenii vor evolua luând în considerare tehnologia și felul cum vom interacționa/o vom integra în propia noastră ființă. Este un subiect complex, cu multe ramificații dar Scalzi abordează competent și interesant un scenariu care nu mi-a activat nicio secundă reflexul ”ei, asta-i cam trasă de păr!”.

Mulți cei care discută transhumanismul subliniază ideea că oamenii viitorului, care au îmbrățișat tehnologia la un nivel pe care putem cu greu să ni-l imaginăm acum ar putea să fie la fel de străini și imposibil de înteles ca niște extratereștri. ”Lock In” descrie însă doar debutul unui asemenea val de schimbare, în care care majoritatea oamenilor vor fi așa cum îi știm astăzi, alături de alții care sunt complet diferiți. Dinamica dintre aceste două facțiuni ale populației facea această carte interesantă, pe lângă ideea care te intrigă și ”ambalajul” polițist.

Am citit ”Lock In” așteptându-mă la lucruri bune și nu am fost dezamăgită. Mi-a plăcut premisa, abordarea și ritmul. Este o carte perfectă pentru cei care strâmbă din nas la SF, deoarece are o mulțime de elemente care se leagă de altceva decât SF. Iar pentru cunoscători oferă destul încât închizi ultima pagină cu un sentiment de satisfacție: ai luat o decizie bună când ai hotărât să o citești.

Verdict: Like, like, like!

Categorie: Câte ceva pentru fiecare

Experiența mea personală: Ei, asta este ideea mea de distracție!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 6 November 2015 by in Pentru cunoscători and tagged , , .

Arhivă

Follow Cu mintea la… SF on WordPress.com
%d bloggers like this: