Cu mintea la… SF

Science fiction-ul este bun pentru neuroni

Trilogia Pandora – Frank Herbert și Bill Ransom

Am mai spus asta, dar o să repet: în SF poți să scrii despre orice. Este de la sine înțeles că atunci când numele tău este Frank Herbert ai mai multe șanse să publici ceva cu adevărat remarcabil. Adaugă un poet și ai rețeta perfectă pentru a-mi capta atenția. Având acest lucru în vedere cred că nu este surpriză pentru nimeni că am cumpărat trilogia Pandora. După ”Dune” eram curioasă să văd cum abordează Herbert o altă poveste și cele trei volume – ”Incidentul Iisus”, ”Efectul Lazăr” și ”Factorul Înălțare”, nu m-au dezamăgit. Dimpotrivă.

Pandora_1_Frank_Herbert_Bill_RansomSper că nu mai este nevoie să explic care este punctul de pornire al poveștii – titlurile sunt destul de explicite. Așa că o să trec direct la capitolul impresii. Prima dată când am citit aceste cărți m-a impresionat atmosfera lor. Este în același timp claustrofobică (predominant în primul volum) și aerisită. Sumbră și plină de speranță. Este atât de bine construită că te prinde fără drept de apel în merje. Apoi ideile care le descoperi te conving să nu lași cartea din mână până nu ai citit și ultimul cuvânt.

Acțiunea este dinamică, cu multe planuri ce urmăresc personaje diferite dar importante pentru imaginea de ansamblu. Ai crede că asta va dăuna complexității personajelor cum se întâmplă destul de frecvent. Dragilor, nu uitați, vorbim de Frank Herbert aici. Un scriitor cu un talent nativ care, sunt convinsă, ar fi avut succes orice tip de literatură ar fi abordat. Evident, nu strică nici faptul că partenerul lui, Bill Ransom, este poet. Pandora este categoric mai lirică decât ”Dune”. Emoțiile sunt mai nuanțate, descrierile mai vii. Mi-a plăcut asta.Pandora_2_Frank_Herbert_Bill_Ransom

Însă punctul forte ale cărții este ideea. Poți să ai doar un talent scriitoricesc mediu și tot scoteai ceva bun dacă abordai lucrurile așa cum au făcut cei doi. Cerule, ideea! Nici nu am cuvinte să o laud destul. Americanii au o expresie foarte sugestivă pentru ceea ce simți după ce o citești: „mind blown”. Și este frustrant să nu pot povesti despre ea pentru că aș divulga elemente esențiale din poveste. O să vă spun doar atât: dacă vreți să aflați cât de încurcată și ambivalentă poate fi relația noastră cu tehnologia Pandora este o lectură fascinantă.

Pandora_3_Frank_Herbert_Bill_RansomNu vă gândiți că doar acest aspect este prezent în aceste volume. Herbert este pasionat de ecologie și felul în care oamenii afectează, conștient sau nu, fluxurile naturale ale unei planete. Dacă ați citit Dune, sigur ați remarcat acest lucru. Este un fir roșu în Pandora, fie datorită faptului că acțiunea se petrece pe o singură planetă, fie conjuncturii – în perioada în care a fost publicată începuseră discuțiile serioase despre schimbările climatice. Dar motivul este mai puțin important decât nuanțele pe care Herbet și Ransom le surprind urmărind evoluția unei societăți umane și impactul acesteia asupra unui ecosistem. Este unul dintre lucrurile care mi-au rămas în minte mult timp după ce am citit ultima pagină.

Trilogia include și alte teme, care de care mai provocatoare: clonarea, inteligența artificială,  manipularea genetică, discriminarea, comunicarea cu ființe non-umane. Și asta în combinație cu ideile religioase. Exploziv! Cred că v-am pus puțin pe gânduri, nu-i așa? Sper că v-am făcut destul de curioși încât să căutați aceste cărți și să le citiți. Merită!

Verdict: Excepțional pe toate planurile

Categorie: SF mereu verde

Experiența mea personală: Aș citi așa ceva în fiecare zi. Și noapte.

Advertisements

2 comments on “Trilogia Pandora – Frank Herbert și Bill Ransom

  1. Bill Ransom
    13 September 2016

    Thank you!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Arhivă

Follow Cu mintea la… SF on WordPress.com
%d bloggers like this: