Cu mintea la… SF

Science fiction-ul este bun pentru neuroni

Ghidul astronautului pentru viața pe Pământ – Chris Hadfield

chris-hadfield---an-astronaut_s-guide-final2-c1Știi ce te ajută cel mai mult să devii un astronaut? Conștiinciozitatea. De unde știu? Am cea mai bună sursă: cartea lui Chris Hadfield, ”Ghidul astronautului pentru viața pe Pământ”. Poate crezi că vreau să te duc cu preșul. Te asigur că nu este așa.

Această autobiografie, a celui mai cunoscut astronaut canadian, este confirmarea perfectă a faptului pe care mulți dintre noi îl știu (după ce au căpătat oarece experiență la unul, două locuri de muncă): orice slujbă are părțile ei rutiniere și plicticoase. Paradoxal, dacă ești bun la aceste părți ai un avantaj distinct, care te ajută să fii mai bun în ceea ce faci. Nu trebuie să mă crezi pe cuvânt, o spune chiar Hadfield:

”Toți am reparat toaleta în spațiu (se defectează cu regularitate). Toți am șters gemul de pe perete (are un stil fantastic de a se desprinde de pe pâinea cu unt și de a se împrăștia peste tot). La bordul SSI trebuie să fii pregătit, dispus și dornic să faci orice muncă, de la lucrurile cu rezultatele cele mai notabile până la recablarea unui antene, deoarece nu există nimeni altcineva să le facă în locul tău.”

Trebuie să recunosc, cartea asta m-a impresionat. Nu este o autobiografie clasică. Nu este scrisă cronologic în sensul strict al cuvântului dar este bine închegată. Este interesantă abordarea lui Hadfield: alege să grupeze amintirile, explicațiile și micile anecdote în jurul celor trei mari etape în pregătirea unui zbor: ”Înainte de lansare”, ”Lansarea” și ”Revenirea pe Pământ”. Fiecare dintre aceste părți explică ce anume este necesar să ajungi în acel punct și cum folosește autorul aceste lucruri atunci când nu se pregătește pentru o misiune în spațiu.

Un lucru care mi-a s-a părut foarte relevant este acela că Hadfield a început să se pregătească să fie astronaut – mai mult sau mai puțin conștient – de la vârsta de 9 ani. Da, 9 ani. A fost imediat după ce a văzut la televizor prima aselenizare. Ei, acum te-ai convins că avem nevoie de lucruri care să ne inspire ca să putem, la rândul nostru, să ajungem la stele, atât la propiu cât și la figurat?

Dacă te aștepți la pagini întregi cu descrieri ale faptelor eroice din timpul unei misiuni, temperează-ți așteptările. Omul ăsta a muncit 20 de ani ca să petreacă doar 6 luni în spațiu. Dacă faci calculul, asta înseamnă aproximativ 5 săptămâni pentru o singură zi pe orbită. Săptămâni petrecute studiind astrofizică, rusă, geologie, etc., repetând la nesfârșit mișcările necesare unei ieșiri în spațiu sau învățând cum funcționează sistemele stației spațiale. Cu teme pentru acasă. Și fără să aibă garanția că va fi ales pentru o misiune. Sau că va putea să meargă, chiar dacă este ales (nu o să îți vină să crezi ce te poate descalifica).

Da, să fii astronaut este mai mult despre muncă și mai puțin despre glorie. Din punctul meu de vedere este mesajul principal al acestei cărți. „Ghidul astronautului pentru viața pe Pământ” pune în prim plan munca, nu faima. Perseverența, nu actele de vitejie prostească. Și ideea că putem realiza extrem de mult doar împreună cu ceilalți. Niciun astronaut nu ajunge pe orbită de unul singur.

Capitolul care mi-a lăsat ce mai puternică impresie se numește ”Puterea gândirii negative”. Este o reinterpretare extrem de optimistă a poveștii cu drobul de sare (dacă nu știi despre ce este vorba când vorbesc despre acest drob găsești aici tot ce trebuie să știi).

Una peste alta este o carte plăcută din două motive: descrie o ființă umană pe care simpatizezi imediat și nu este excesiv de auto-laudativă sau sentimentală. Dacă ai un copil (sau copii) care vrea să devină astronaut, dă-i cartea asta. Sau citește-o împreună cu el. Sunt sigură că o să placă, indiferent ce vârstă are cititorul.

Verdict: Bravo, Chris Hadfield!

Categorie: Sursă de inspirație pentru oricine

Experiența mea personală: Știam eu că tot ce ține de spațiu este fascinant. Da, chiar și repararea toaletei Pentru că o faci în imponderabilitate!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Arhivă

Follow Cu mintea la… SF on WordPress.com
%d bloggers like this: