Cu mintea la… SF

Science fiction-ul este bun pentru neuroni

Mașinăria Rock and Roll (Little Heroes) – Norman Spinrad

Dacă aveați impresia că SF-ul se ocupă doar de călătorii intergalactice, extratereștrii sau tehnologie, asta este o carte care o vă lărgească un pic orizontul. Este vorba despre muzică. Da, știu titlul este un pic cam evident. Sincer, îmi place mai mult cel original – ”Little Heroes” – deci o să-l folosesc pe acesta de acum înainte.Norman_Spinrad_Little_Heroes

Ei, între aceste două titluri, cam v-am spus în linii mari despre ce este vorba: rock și despre oamenii care îl fac. Repet, care îl fac, nu cei care îl cântă, care este cu totul o altă mâncare de pește. Sunt oamenii din spatele cortinei, care, cel puțin în viitorul descris de Spinrad, sunt cei pe spatele căreia se lansează hituri. Viitor în care tehnologia sintetizează orice, de la droguri care nu provoacă dependență până la vedete rock. Ei, acum v-am atras atenția, nu-i așa?

Înainte de a vă spune ce cred eu despre cartea asta, o avertizare pentru cei care au sensibilități mai delicate: fiecare pagină este plină de sex și droguri, limbaj puțin spus necivilizat și personaje mai aproape de antieroi. Prin urmare, dacă vă plac lentilele roz când priviți în viitor, atunci poate nu o să apreciați foarte mult ”Little Heroes”.

Și acum să trecem la treabă. Dacă citiți puțin despre Spinrad, fie doar și pagina lui de pe Wikipedia, o să înțelegeți de unde vin o mulțime de lucruri din această carte. Mai precis, societatea distopică, avalanșa de droguri, bubele și urâțeniile oamenilor, toate descrise fără nici cea mai mică încercare de le îndulci. Ai impresia că totul este hiperbolizat, de la trăririle fiecărui personaj, care sunt descrise cu maximă eficiență și impact, până la culorile în care sunt descrise peisajele urbane în care se desfășoară acțiunea.

Spinrad reușește să anticipeze cu un grad destul de mare de acuratețe (cartea este scrisă in 1987) influența pe care corporațiile o vor avea asupra industriei muzicii și a entertaiment-ului în general. Extrapolează inventiv tehnologiile care existau la aceea vreme și reușește să creeze un univers întunecat dar credibil.

Povestea în sine este întortocheată și plină de surprize, prin urmare te ține în priză. Țin minte că, atunci când am citit-o prima dată, în ciuda faptului că mi s-a părut puțin forțat felul în care sunt construite frazele, am fost fascinată de ce se întâmpla. ”Little Heroes” este exemplul perfect pentru cărțile care, traduse în altă limbă, nu reușesc să captureze fidel savoarea originalului.

Sper că ați înteles că acesta nu este un roman comod. Pune sub lupă, fără menajamente, lumea așa cum ar putea să fie și cum este în prezent (într-o anumită măsură). În același timp, spune o poveste interesantă, despre oameni mărunți, care sunt doar rotițe în mecanismul dezumanizant al unei corporații și care reușesc să aibă câteva clipe de extraordinar într-o mare de mediocritate, ghinion și deznădajduire.

Cred că ați auzit expresia – clișeică, este adevărat – ”muzica unei generații”? ”Little Heroes” povestește despre o astfel de muzică. Care, oricât de mult ar fi produsă de computere, nu are ecou în sufletul oamenilor dacă nu are un pic din sufletul unei persoane care este pasionat. Asta este ideea care îmi vine în minte atunci când mă gândesc la acest volum.

Care o să fie ideea principală din punctul vostru de vedere nu pot să prevăd. Este o carte complexă, cu o mulțime de planuri, ce au propiile lor idei filosofice atașate și care se ciocnesc pentru a crea situații interesante. Din punctul meu de vedere, este o carte care merită citită și care o să te lase pe gânduri cu siguranță.

Verdict: Absolut psihedelică!

Categorie: Pentru cunoscători (și cei curioși)

Experiența mea personală: Ai nevoie de o tonă de talent să faci din înjurături o formă stilistică. Și după acceea să îți rămână în cap doar povestirea.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 3 October 2015 by in Pentru cunoscători and tagged , , .

Arhivă

Follow Cu mintea la… SF on WordPress.com
%d bloggers like this: