Cu mintea la… SF

Science fiction-ul este bun pentru neuroni

Seria October Daye – Seanan McGuire

Rosemary_and_Rue_Seanan_McGuireA_Local_Habitation_Seanan_McGuireAn_Artificial_Night_Seanan_McGuireAm început să citesc această serie de fantasy când un blogger (The Ranting Dragon) a pus un volum (”The Winter Long”, dacă nu mă înșel) pe lista cărților care urmau să apară și pe care era nerăbdător să îl citească. Când o persoană de genul masculin spune că este interesat de niște cărți care se apropie suspicios de mult de urban fantasy interesul meu își ridică delicat capul și începe să mă lovească cu insistență în coaste. Așa se face că am începtul să citesc primul volum din serie. Care mi-a plăcut și ușor, ușor am trecut prin toate cele 7 cărți care apăruseră până în momentul în care le-am descoperit. Între timp a apărut și al optulea iar al noulea tocmai a văzut lumina zilei și a ochilor mei zilele trecute.

Untitled-2One_Salt_Sea_Seanan_McGuireLateEclipses_Seanan_McGuireSeria ”October Daye” este o reinterpretare solidă și plăcută a folclorului irlandez și nu numai. Cărțile sunt pline de zâne, spiriduși și elfi. Denumirile din engleză sunt mult mai diversificate, dar nu am găsit în română echivalent pentru fae, pixie, fairie sau kitsune. Ca sa nu mai vorbim că nu pot traduce changeling, care este statusul, ca să spun așa, al personajului principal, October Daye. Acest termen înseamnă că eroina noastră are un părinte care este fae și unul care este om ca noi toți. October, sau Toby descoperă treptat că este în mijolocul unor intrigi care i-au afectat viața și începe pas cu pas să înțeleagă de ce i s-au întâmplat anumite lucruri.

Chimes-at_Midnight_Seanan_McGuireTheWinterLong_Seanan_McGuireARed_Rose_Chain_Seanan_McGuireSeanan McGuire dezvoltă atent acțiunea, ceea ce îți dă sentimentul că totul are un sens bine închegat. Este unul dintre elementele care îmi plac la această serie, minuțiozitatea cu care sunt explicate diverse aspecte ale comportamentului unor personaje. Toby este, inevitabil, o figură eroică, având în vedere că ”lucrăm” cu mitologie. Este chiar și cavaler (knight), ceea ce este o noutate plăcută. Dar asta nu înseamnă că tot ce face este perfect, că ia decizii bune 100% din timp sau că reacționează rațional de fiecare dată. Dimpotrivă, Toby este un personaj cu destule defecte dar este bine scris și ușor de îndrăgit.

Ca în orice serie numărul mare de cărți permite scriitoarei să construiască legături complexe și personaje cu trăsături mai mult sau mai puțin atrăgătoare. Am spus deja că Seanan McGuire este metodică, ceea ce face ca uneori ritmul cărților să fie un pic mai lent. Pe mine nu m-a deranjat acest lucru pentru că îmi place cum descrie elementele de context. Am văzut că unii dintre cei care au citit aceste cărți se plâng de acest lucru. Mie mi se pare că este chiar un atu, pentru că îți menține interesul pe măsură ce treci de la un volum la altul deoarece aspectele din unele din ele pot duce acțiunea în direcții neașteptate.

Pentru o serie de fantasy care tratează o temă ultracunoscută – cel puțin în lumea anglofonă – este interesant de citit și asta în special datorită personajelor și legăturilor dintre ele. Găsești povești de toate felurile: despre trădare, iubire romantică sau filială, relații de familie complicate și prietenii care se leagă sau se dezleagă. Mitologia este background sau punct de pornire pentru intrigă dar relațiile dintre personaje sunt cele care te captivează. Nu strică faptul că reinterpretarea lui McGuire a folclorului irlandez este bine structurată și uneori chiar originală.

Verdict: ușurel dar bun

Categorie: Fantasy

Experiența mea personală: Cartea (sau cărțile) perfecte dacă vrei să te relaxezi putin. Recomand fără rezerve.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 16 September 2015 by in Ușurele, dar bune and tagged , , .

Arhivă

Follow Cu mintea la… SF on WordPress.com
%d bloggers like this: