Cu mintea la… SF

Science fiction-ul este bun pentru neuroni

Trilogia Rifters – Peter Watts

Starfish_Peter_Watts”Starfish”, ”Maelstorm” și βehemoth” sunt cele mai tulburătoare cărți de SF pe care le-am citit în ultima vreme. Poate ar fi mai bine spus înfricoșătoare. Sau amândouă. Sunt scrise de un doctorand în ecologie marină așa că poți să bagi mâna în foc că fiecare element este corect din punctul de vedere al științei. Peter Watts este considerat unul dintre cei mai importanți scriitori de Hard SF și înțelegi imediat acest lucru după primul capitol din orice carte pe care a scris-o.  Maelstorm_Peter_Watts

Trilogia ”Rifters” și restul volumelor pe care le-a publicat sunt universuri minuțios șlefuite, care nu conțin nici cea mai mică urmă de idealism. Fiecare cuvânt are un scop și o bază științifică. Îți garantez că nu o să găsești multe cărți de SF care au la sfârșit bibliografii cu manuale și articole științifice pe care scriitorul le-a citit ca să contureze mai bine ideile descrise în paginile pe care le-a scris. Evident, Watts nu este un renascentist și nu pretinde că este bine versat în toate domeniile științei. Însă are o mulțime de prieteni în lumea academică care îi pot furniza informația de care are nevoie. Dar asta nu l-ar ajuta prea mult dacă el nu ar avea capacitatea intelectuală să le înțeleagă, să le extrapoleze și să le pună pe hârtie în așa fel încât să fie (relativ) ușor de înțeles.

Behemoth_Peter_WattsSper să pot să explic cât de ”solide” sunt cărțile lui Peter Watts. Nu doar pentru că teoria din spatele lor este susținută de ani întregi de cercetări. Mai important mi se pare cum creează personaje care ilustrează perfect universul în care trăiesc și care sunt minunat de imperfecte. Fiecare dintre ele este la fel de dezechilibrat, uneori ignorant și orbit de prejudecăți care fiecare dintre noi. Chiar și psihopații lui Watts sunt ușor de înțeles. Credeți-mă, este dificil să intri în mintea unui asemenea personaj și să îl prezinți în așa fel încât să fie accesibil pentru noi, cei care am avut norocul (sau ghinionul) să ne situăm mai aproape de media sănătății mentale.

Dacă nu a fost clară până acum, atunci trebuie să vă spun că toate volumele din seria ”Rifters” sunt unele dintre cele mai noir cărți de SF pe care le-am citit. Pe măsură ce dai paginile nu vei reuși să identifici prea multe idei optimiste. Deși trebuie să recunosc că finalul din ”βehemoth” poate fi considerat un final optimist – după standardul lui Watts. Îți dai seama că lucrurile se termină oarecum bine doar pentru că mintea noastră este capabilă să conțină, în același timp, două idei opuse și asta ne ajută ca, uneori, să găsim o soluție la problemele pe care tot noi le-am creat.

Asta este ideea care face aceste cărți să fie tulburătoare și înfricoșătoare. Îți dai seama că Watts, care este un om de știință, este capabil să se gândească la grozăviile pe care le descrie. Prin urmare este foarte probabil ca și oameni la fel de inteligenți dar cu standarde morale minuscule sunt capabili să ajungă la același idei. Realizezi, cu o chinuitoare claritate, că fiecare dintre noi este doar la un pas de drumul spre dezastru pentru că suntem prea orbiți de propia noastră inteligență sau importanță (supraestimată). Uneori nu ne dăm seama că am ales direcția greșită decât atunci când realitatea ne dă o scatoalcă peste ceafă de cădem cu nasul în țărână.

Sper că nu v-am descurajat să citiți aceste cărți tot vorbind despre cât de sumbre sunt. Dar haideți să fim realiști, viața este rareori roză. Peter Watts este extrem de scrupulos în a descrie un viitor absolut posibil fără să îndulcească nimic. Dinamica psihologică a personajelor este perfect plauzibilă și perfect recognoscibilă în lucruri care se întâmplă chiar astăzi. Sunt cărți dure, dar oneste. Însă absolut fantastic de ușor de citit, chiar dacă sunt pline până la vârf de știință. Atenția la detalii este impresionantă. Iar stilul lui Watts de a scrie este fluid și antrenant. Așadar, vă recomand cu toată convingerea să le citiți. Îți exersează materia cenușie și, în același timp, ai ore întregi de entertainment.

Verdict: Excelentă pentru neuroni

Categorie: SF tare, delicios

Experiența mea personală: Uneori mintea umană este un loc foarte, foarte înfricoșător.

Advertisements

2 comments on “Trilogia Rifters – Peter Watts

  1. Pingback: Blindsight – Peter Watts | Cu mintea la... SF

  2. Pingback: Avanpremieră – Prințul fractal de Hannu Rajaniemi | Cu mintea la... SF

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 14 September 2015 by in Absolut formidabile, Pentru cunoscători and tagged , , , , , .

Arhivă

Follow Cu mintea la… SF on WordPress.com
%d bloggers like this: