Cu mintea la… SF

Science fiction-ul este bun pentru neuroni

Ereticii Dunei – Frank Herbert

Frank_Herbert_Ereticii_DuneiDragii mei, acum facem un nou salt în timp. Nu știu dacă este bine că v-am avertizat, dar trebuie spus. Între evenimentele din ”Împăratul-zeu al Dunei” și ce se întâmplă în ”Ereticii Dunei” mai trec încă trei mii de ani. Evident, lucrurile au evoluat dar rămân oarecum familiare. Tot universul se află încă sub umbra lui Leto, împăratul care a pus în mișcare forțele care au modelat această realitate. Personajele din această carte sunt conștiente de asta și încearcă să își clădească propiul lor drum, fără să fie tributari lui Leto.

Volumul aceasta din Dune este mult mai complex din punctul de vedere al acțiunii decât cele anterioare. Sunt multe personaje, cu motivații diferite, care duc la evoluții surprinzătoare ale intrigii. Dar Frank Herbet este un expert în a balansa această complexitate cu idei la fel de provocatoare ca până acum. Trebuie totuși să remarc că numărul de jucători din acaestă intrigă complexă are un efect secundar notabil (cel puțin din punctul meu de vedere): unele dintre personaje sunt mai puțin ”bogate” decât m-am obișnuit. Dar este normal, dacă stai să te gândești. Nu poți avea o poveste cu mai multe linii paralalele și, în același timp, să fii extrem de minuțios cu portretul fiecărui participant.

Asta este și consecința firească dacă stai să analizezi cum analizezi felul în care evoluează acțiunea în întreaga serie. Vei observa o mărire progresivă a perspectivei. Se începe de la destinul unui singur om, Paul Atreides, care va influența soarta unei planete și apoi al unui imperiu. Trecem apoi la Leto, care este un personaj imens, atât din punctul de vedere al complexității psihologice cât și al influenței pe care o are la nivelul rasei umane. Imaginea finală are foarte elemente, iar cartea ar fi fost excesiv de încărcată dacă fiecare aspect ar fi fost pictat cu cele mai mici detalii.

Acestea fiind spuse, ”Ereticii Dunei” completează surpinzător și  interesant universul deja vast creat creat de Frank Herbert. Am citit-o cu același sentiment de imersie totală și m-a provocat să gândesc la fel de mult ca și volumele anterioare. Iar finalul m-a ținut din nou în suspans până am apărut ultimul volum.

Verdict: Excelentă pentru neuroni

Categorie: SF mereu verde

Experiența mea personală: OK, se pare că surprizele continuă!

 

Seria Dune

1. Dune

2. Mântuitorul Dunei

3. Copiii Dunei

4. Împăratul-zeu al Dunei

5. Ereticii Dunei

6. Canonicatul Dune

Advertisements

5 comments on “Ereticii Dunei – Frank Herbert

  1. Pingback: Canonicatul Dune – Frank Herbert | Cu mintea la... SF

  2. Pingback: Mântuitorul Dunei – Frank Herbert | Cu mintea la... SF

  3. Pingback: Împăratul-zeu al Dunei – Frank Herbert | Cu mintea la... SF

  4. Pingback: Copiii Dunei – Frank Herbert | Cu mintea la... SF

  5. Pingback: Dune – Frank Herbert | Cu mintea la... SF

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 3 September 2015 by in Absolut formidabile and tagged , , .

Arhivă

Follow Cu mintea la… SF on WordPress.com
%d bloggers like this: