Cu mintea la… SF

Science fiction-ul este bun pentru neuroni

Copiii Dunei – Frank Herbert

Când am văzut ”Copiii Dunei” în librării – hăt, prin anii 90 – am fost extrem de surpinsă. Ideea de a continua acțiunea unei cărți era extrem de nouă pentru mine. Dar, am citit într-un final mica biografie de la începutul cărții și mi s-a luminat și mie creierul. Apoi am purces cu entuziasm în a citi fiecare cuvințel.Frank_Herbert_Copii_Dunei

Bineînțeles, nu am fost dezamăgită. Cartea este identică din punct de vedere stilistic cu Dune. Citatele de la începutul capitolelor sunt la fel de zemoase iar acțiunea este pe măsură. Trebuie să o spun: ”Dune” se termină rotund, fără să te frustreze, așadar nu simți nevoia unei continuări. Evident, îți pui întrebări de genul ”Oare cum s-a descurcat Paul cu Bene Gesserit? Au reușit să coexiste pașnic sau s-au încăierat din nou?”. Dar, în principiu, toate liniile de intrigă sunt încheiate frumos, cu tot ce trebuie ca să îți satisfacă curiozitatea.

Ei, și acum vine geniul acestei cărți. Pentru că deschide o nouă intrigă, la fel de captivantă și atotînvăluitoare ca și în precedentul volum. Evident, din titlu, vă dați seama că este vorba despre copiii lui Paul Atreides, în special Leto. Îmi place cum Herbert face din Leto un personaj complex și, îndrăznesc să spun, mult mai curajos decât Paul. Felul în care își asumă ceea ce tatăl lui a lăsat neterminat, din varii motive, face din Leto un personaj eroic și chiar grandios. Este uman, dar un pic mai mult decât uman, deoarece în mâna lui stau decizii care privesc umanitatea și viitorul ei peste milenii. De aceea este dur, atât cu sine cât și cu ceilalți, dar, în același timp, este temperat de sentimente și incertitudini cu care poți să te identifici.

Cartea se termină clar cu așa numitul ”cliffhanger”, adică cârligul care te face să te uiți în fiecare lună prin librării să vezi dacă a apărut și următorul volum :-).

Per ansamblu, numai de bine (nici nu se putea altfel). Chiar dacă acțiunea este un pic mai lentă decât în ”Dune” este interesantă și plină de semnificații pe care o să le înțelegi când o să citești următoarele volume. ”Copiii Dunei” pregătește impecabil scena pentru ”Împăratul-zeu al Dunei”, care este o carte cu adevărat impresionantă.

Nu mă credeți? Atunci citiți-o singuri și convingeți-vă!

Verdict: Excelentă pentru neuroni

Categorie: Clasic mereu verde

Experiență personală: Ura, lucrurile bune continuă!

 

Seria Dune

1. Dune

2. Mântuitorul Dunei

3. Copiii Dunei

4. Împăratul-zeu al Dunei

5. Ereticii Dunei

6. Canonicatul Dune

Advertisements

5 comments on “Copiii Dunei – Frank Herbert

  1. Pingback: Canonicatul Dune – Frank Herbert | Cu mintea la... SF

  2. Pingback: Ereticii Dunei – Frank Herbert | Cu mintea la... SF

  3. Pingback: Mântuitorul Dunei – Frank Herbert | Cu mintea la... SF

  4. Pingback: Împăratul-zeu al Dunei – Frank Herbert | Cu mintea la... SF

  5. Pingback: Dune – Frank Herbert | Cu mintea la... SF

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 25 August 2015 by in Absolut formidabile and tagged , , .

Arhivă

Follow Cu mintea la… SF on WordPress.com
%d bloggers like this: