Cu mintea la… SF

Science fiction-ul este bun pentru neuroni

The Lost Fleet – Jack Campbell (John G. Hemry)

Dragilor, ”The Lost Fleet” este o serie de cărți care, chiar dacă ai vrea, nu poți să le desparți. Gândiți-vă la o miniserie TV. Fiecare episod este, teoretic, un film în sine, dar unul fără altul nu au sens. Cam așa stau lucrurile și cu aventurile ”Flotei pierdute”.

Înainte să vorbim despre cum mi-au gâdilat neuronii aceste cărți cred că ar fi potrivite niște informații de background. Mai întâi de toate vreau să menționez că titlul seriei descrie foarte bine acțiunea cărți. Și dacă vă duce cu minte la armată, nu vă înșelați. Este vorba despre SF spus din punctul de vedere a unor militari. Este eroic, bombastic puțin pe alocuri, nu lipsesc clișeele, dar este o lectură plăcută.

The-Lost-Fleet-Dauntless-Jack-CampbellThe-Lost-Fleet-Fearless-Jack-Campbell

Da, surprinzător, mi-a plăcut foarte mult această serie. Este pe muchia aceea fină dintre gung ho-ul militar și personaje multi dimensionale, care nu sunt perfecte dar pe care le poți îndrăgi sau care evoluează. Sunt 11 cărți în serie iar autorul folosește înțelept acest lucru. Acțiunea se modifică în direcții surprinzătoare iar și personajele fac același lucru. Asta îți meține atenția trează și contribuie imens la senzația aceea că citești o carte bine scrisă.

Nu vă speriați de numărul de cărți pe care l-am menționat. Dacă vreți, puteți să vă opriți după primele 6, care cuprind prima poveste din acest univers. Da, este o singură poveste, împărțită în 6 volume. John G. Hemry (Campbell este doar un pseudonim) știe ce face. Descrie fiecare scenă de acțiune amănunțit, analizează toate nuanțele implicate, creează intrigi secundare, care îmbogățesc universul în care se desfășoară totul. Este minuțios, fără să treacă granița în plicticos. Chiar dacă enumerarea numelor și tipului de nave care sunt implicate în confruntările descrise mă calcă ocazional pe nervi și trec peste ele pe repede înainte.

The-Lost-Fleet-Courageous-Jack-CampbellThe-Lost-Fleet-Valiant-Jack-CampbellUn punct forte al acestei serii, din punctul meu de vedere, este folosirea principiilor științifice pentru a crea un viitor care pare extrem de probabil. Da, nu lipsesc clișeele de genul ”am găsit o modalitate de a călători între sisteme solare în zile și nu sute de ani dar nici un personaj nu este expert, deci nu o vorbim despre asta”, sau ”dar avem gravitație în nave dar nu o să explicăm cum funcționează”, sau ”ei sunt băieții buni și ei sunt băieți răi, dacă aveai îndoieli” :-). Dar astea sunt compensate de felul cum unele lucruri păstrează limitările pe care le știm. De exemplu, comunicațiile nu sunt mai rapide decât viteza luminii. Felul în care asta creează dificultăți în transmiterea informațiilor și pentru strategiile militare este extrem de bine descris. Mi-a plăcut foarte mult cum limitările fizicii, alte tehologiei și ale organismului uman sunt luate în considerare și totul este structurat în jurul lor extrem de plauzibil și inteligent.

Se vede cu ochiul liber că Hemry și-a făcut temele cu prisosință. Bănuiesc că l-a ajutat foarte mult că a fost la rândul lui militar, deci știe despre ce vorbește, cel puțin în ceea ce privește felul în care oamenii din armată reacționează la anumiți factori externi. Pentru restul, cred că a făcut o documentare serioasă.

The-Lost-Fleet-Relentless-Jack-CampbellThe-Lost-Fleet-Victorious-Jack-CampbellUn alt punct bun al cărților este felul în care personajele sunt umanizate și evoluează, așa cum am spus mai sus. Ca posesoare a doi cromozomi X, mi-a plăcut cum descrie femeile și cum aceastea sunt de toate felurile și culorile, exact ca și bărbații. O altă calitate este felul în care extratereștrii sunt enigmatici și nu sunt antromorfizați, cel puțin din punct de vedere psihologic. Acesta este firul roșul al intreacțiunilor cu alte rase descrise în cele 5 cărți care formează cea de-a doua parte a seriei: că toate concluziile sunt doar aplicări ale logicii umane la acțiunile pe care le observăm.

Trebuie să mărturisesc, seria asta a fost așa de bine scrisă că am încercat după aceea să citesc și alte cărie de ”military sci fi”. Din păcate, nu am găsit încă nimic comparabil. Hemry este un scriitor bun, care poate descrie competent interacțiunile unei flote și ale oamenilor din ea fără să piardă din vedere suspansul pe care confruntările dintre personalități îl poate crea. De aceea vă recomand să citiți ”The Lost Fleet”. Este interesantă!

Verdict: O surpriză extrem de plăcută

Categorie: Military SF

Experiența mea personală: Din fericire, descoperi ceva nou in fiecare zi!

Advertisements

2 comments on “The Lost Fleet – Jack Campbell (John G. Hemry)

  1. Pingback: Starship doi – Alex Deva | Cu mintea la... SF

  2. haggard
    4 November 2015

    poate se va indura cineva sa le publice in romania

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Arhivă

Follow Cu mintea la… SF on WordPress.com
%d bloggers like this: