Cu mintea la… SF

Science fiction-ul este bun pentru neuroni

Domn al luminii – Roger Zelazny

Dragilor, ”Domn al luminii” este o carte pe care aș recomanda-o oricui, oricând. Consider că o să placă oricui îi place să citească o poveste interesantă, plină de nerv și imaginație. Poate sunt subiectivă, pentru că îmi place SF-ul de la 8-9 ani și nu îl văd ca un gen oarecum stingher al literaturii. Cred însă cu tărie că, dacă ai mintea deschisă și poveștile bine spuse sunt pe gustul tău, îți vor place cel puțin câteva cărți SF.Roger-Zelazny-Domn-al-luminii

Să revenim la subiect. ”Domn al luminii” este a doua carte de Zelazny pe care am citit-o, după ce ”Nouă prinți din Amber” îmi gâdilase la maxim interesul pentru fantasy. ”Domn al lumnii” a fost însă o surpriză totală. Este complet diferită de ”Nouă prinți”. Mai întâi de toate, nu este fantasy. Apoi, este mult mai complexă și nuanțată. Acest lucru a sporit însă imensa satisfacție cu care am citit fiecare pagină.

Ce a contribuit semnificativ la cresterea gradului de plăcere când am citit această carte este și faptul că, doar cu un an înainte, în 1995, citisem ”Dune” de Frank Herbert. Ambele fac parte din genul pe care, în mintea mea îl numesc SF religios. Este tipul acela de roman care ia scheletul unei religii și îl explică printr-o poveste plină de imaginație.

La baza poveștii din ”Domn al lumnii” stau principiile a două religii înrudite: hindusimul și budismul. Nu o să vă spun ce se întâmplă. Asta trebuie voi să descoperiți. Toată cartea este un caleidoscop perfect construit de personaje, concepte religioase, aventură și emoții. Dialogul este rapid și trebuie citit cu atenție, ca să înțelegi toate subtilitățile. Uneori am recitit un paragraf de 2 – 3 ori și de fiecare dată mai găseam o idee pe care o trecusem cu vederea până atunci. Cel mai mult mi-au plăcut momentele ”aha!” care sunt presărate print toată cartea. Sunt momentele când un fragment de informație pe care nu l-ai înțeles acum 20 de pagini brusc își face loc în schema lucrurilor și luminează ce se întâmplă de fapt.

Un alt lucru care mi-a plăcut imens este faptul că această carte ilustrează perfect legea lui Arthur C. Clark prin care se spune că orice tehnologie suficient de avansată va fi considerată magie. Persoanjele principale sunt oameni care ajung la un nivel de tehnologie ce le permite să își asume identitatea unor zei. Și, folosind mașini și computere, transpun în realitate idei abstracte precum karma și reîncarnare.

Un punct forte al cărții, din punctul meu de vedere, este felul în care Zelanzy povestește, cum construiește frazele și cum descrie, în câteva tușe sugestive, un personaj sau o situație. Se vede că poezia este cealaltă față a acestui scriitor. Da, Zelanzy a scris și poezie. Vă invit să citiți pagina din Wikipedia ca să vă convingeți. https://en.wikipedia.org/wiki/Roger_Zelazny

Dacă decideți să citiți această carte vă garantez că nu o să va plictisiți. Are linii narative care se întrepătund și se explică reciproc, dialog plin de nerv și semnificații, personaje complexe și scene de acțiune cât cuprinde. Nici nu îți vine să crezi că a fost publicată în 1968. Nu a îmbătrânit nici un pic. Dimpotrivă.

Verdict: Excelentă pentru neuroni

Categorie: Clasic mereu verde

Experiența mea personală: Hmm, se pare că poți scrie SF pornind de la orice

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 13 August 2015 by in Absolut formidabile and tagged , , , .

Arhivă

Follow Cu mintea la… SF on WordPress.com
%d bloggers like this: