Cu mintea la… SF

Science fiction-ul este bun pentru neuroni

Mâna stângă a întunericului – Ursula K. LeGuin

Dragilor, asta este o carte ”grea” deși o iei mână și ți se pare totuși prea subțirică. Este să plină de idei  și descrieri absolut fabuloase.  De multe ori, câteva pagini reușesc să închege o imagine atât de complexă, plină de nuanțe și subtilități încât recomand cu toată seriozitatea să citiți pe îndelete și, eventual, după ce o terminați, să o luați de la capăt.

Ursula-K-LeGuin-Mana-stanga-a-intunericuluiCa regulă generală nu îmi place să discut despre elementele acțiunii din carte deoarece consider că trebuie ca voi să le descoperiți. Este foarte dificil să fac asta cum deoarece cheia de boltă a cărții este societatea pe care o descrie LeGuin. Tot ce pot să vă spun este ca premiza poate fi considerată, fără nici un fel de exagerare, ca extrem de originală.

Cartea este extrem de plăcut de citit deoarece este narată ca o poveste, din punctele de vedere ale cele două personaje principale: Trimisul, reprezentantul unei uniuni galactice de planete și Estraven, un politician de pe planeta Iarnă. Din când în când sunt intercalate mituri ale civilizației de pe această planetă care, pe lângă faptul că sunt extrem de bine scrise și captivante, reușesc să contureze psihologia unei societăți umane foarte diferită.

Mi-a plăcut foarte mult cum LeGuin a construit, în tușe vii, imaginea unei civilizații care s-a dezvoltat într-o eră glaciară. Cum frigul și omniprezența zăpezii și-au pus pecetea asupra felului în care oamenii interacționează și evoluează, de la felul în care își construiesc orașele până la felul în care poartă războaiele.

Glaciațiunea, împreună cu particularitățile biologice (nu spun care!) ale oamenilor de pe Iarnă sunt piloanele de bază ale alienării pe care Trimisul o simte și o povestește în prima jumătate a cărții. Este ușor să te pui în pielea lui, să devii frustrat de aceleași lucruri care îl frustrează pe el. Eu, personal, am empatizat imediat, mai ales că nu îmi place frigul deloc. Ceea ce nu pot spune despre celălalt personaj principal, Estraven. Mi-a fost greu la prima lectură să intru în mintea lui și să mă conectez cu trăirile lui. Estraven este uman, are sentimente și gânduri recognoscibile de fiecare dintre noi, dar felul în care sunt ele structurate îți este, cel puțin la prima lectură, străin. Este un ”alien” adevărat, chiar dacă ADN-ul lui are același gene ca ale noastre. De asta consider că Ursula K. LeGuin este cu adevărat un scriior talentat. Ceea ce reușeșește ea să pună în pagină este un extraterestu adevărat care, deși devine la un moment dat familiar, nu își pierde calitatea aceea de a fi diferit.

Pentru mine ”Mâna stângă a întunericului” este o carte extrem de senzorială, un plus din punctul meu de vedere. Sunt o persoană vizuală și mi-au placut descrierile Ursulei, care sunt finisate delicat și cu măiestrie prin adăugarea de elemente provenite de la alte simțuri. Acest lucru, combinat cu povestea plină de suspans, portretul psihologic al unei întregi civilizații dar și al fiecărui personaj în parte adaguă la senzația de ”greutate” de care vorbeam la început. Este o carte consistentă, care te provoacă să gândești dincolo de limitele obișnuite, ceea ce pentru mine este marca unui SF de excepție. Nu degeaba  a câștigat premiile Nebula și Hugo.

Verdict: Excelentă pentru neuroni.

Categorie: Clasic mereu actual.

Experiența mea personală: Pot să spun cu mâna pe inimă că mi s-a lărgit orizontul puțin.

Advertisements

One comment on “Mâna stângă a întunericului – Ursula K. LeGuin

  1. Pingback: Orașul iluziilor – Ursula K. LeGuin | Cu mintea la... SF

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 11 August 2015 by in Absolut formidabile and tagged , , , , .

Navigation

Arhivă

Follow Cu mintea la… SF on WordPress.com
%d bloggers like this: